ARTIK HER ŞEHRİMİZ KOZMOPOLİT SOKAKLARIMIZ DAHİ

KKTC hudutları içerisinde kaç tane şehrimiz varsa artık tam anlamı ile Kozmopolit oldu. Girne, Lefkoşa, Gazi Mağusa, Güzelyurt, Lefke, Lapta….büyük yerleşim şehirleri, sokaklar ve hatta birçok köylerimizde bile Kozmopolit bir yapı aşırı derecede göze çarpar oldu.

KKTC’nin gerçek nüfusunu açıklamak için cesur bir yürek gerekir. Ayrıca, bu açıklamanın ardından artık birçoğumuz bu duruma “işgal” mi der, “yabancı istilası ” mi der orasını bilemem. Bilinen ve görünen tek gerçek “Kozmopolit” bir memleket olup çıktık. Markete gidiyorsunuz, alıcıları geçtim, satıcılar da artık yarım yamalak bir Türkçe ile hizmet vermeye çalışıyorlar.

Pazar yerlerine gitmek hiç adetim değil, ama giden yakınlarımdan işitiyorum, “bir tek yerli göremedik” diyorlar. Kafeler ve restoranlar da ayni durumda. Geçenlerde bir restoranda annemle öğle yemeği yiyoruz, hesabı istediğim zaman getiren garsonun Türkçesinin pek bir güzel olduğu dikkatimden kaçmadı. Ona nereli olduğunu sorduğum zaman “Afganım ben abla, Afganistan’dan geldim” dedi. Şaşırdım biraz, çünkü ‘Afganistan’dan bile çalıştırmak için işçi getiriliyorsa, ülkedeki çok kültürlülüğü siz düşünün artık!!! Sahi, #Erhürman da demişti ki “çok kültürlülük iyidir”. Bu yüzden sokaklarda rengarenk insanlar, geleneksel giysileri ile, başlarında kavuklar ve ellerinde ikişer, üçer çocuk, çok kültürlülüğü dibine kadar yaşıyor ve görüyoruz. Bunu da canlı canlı görmek isteyen varsa buyursun gitsin Devlet Hastanemiz bunlara her türlü hizmeti veriyor.

Düşünsenize, Devletin hastanesinde, bu ülke insanı hak ettiği şekilde gerekli hizmeti alamıyor ama 72 milletten insana da hizmet veriyor. Ne kadar abes bir durum!!! Polis karakoluna da yolunuz düşerse eğer, ya da mahkeme koridorlarına buralarda da o çok kültürlülüğün canlı örneklerini görebilirsiniz. Gece hayatında meyhanelere gelecek olursak, henüz daha birkaç masa yerli halktan bulmanız mümkündür. Belli bir zaman sonra eminim buralarda da ayni durum söz konusu olacaktır.

Lakin tüm bu yerlerde çalışanlar içerisinde Türkçe ana dili olan birini bulmanız çok nadirdir. Nasıl, olduk mu tam manası ile Kozmopolit bir Ada yarısı, olduk. Demek ki burada ters giden, yolunda olmayan, siyaseten ve kimlik dağıtımı ile alakalı yanlış çok şeyler vardır. Hatta iğneden ipliğe tutun, birçok konudaki yanlışlar ayyuka çıkmış, su yüzünde yüzmektedir. Ama asıl mesele gerçek nüfusun, yerli nüfusun kat be kat üsünde olmasıdır. On sene sonra buraları düşünmek bile istemiyorum. Birkaç ay önce Malta’ya gitmiştim.

Her milletten insana ev sahipliği yapan bir Ada orası da!!! Turistin karınca gibi kaynadığı hem de!!! Fakat, yerli halktan birini görmeniz ne mümkün!!!! Rehber eşliğinde tarihi sokakları gezerken, rehberin bizlere sürekli tekrar ettiği bir cümle vardı “bu sokakta orijinal Maltalılar kalmaktadır, lütfen sessiz olalım” diye. Aslında bu cümle bir kitaplık cümle idi. Demek ki halen daha yerliye saygı vardı buralarda!!! Peki ya bizde durum nedir? İnanın bana bu denli Kozmopolit bir ortamda, yerli halkın esamesi bile okunmaz. İşte, güzel ülkemin tüm gerçeği, tüm çıplaklığı ile “Kozmopolit”. Yerel niteliklerin evrenselliğe dönüşümü, bu kadar güzel planlı yapılamazdı.

VESSELAM