İlke Davulcu ” Yaşanan ölümler iş kazası değil cinayettir, sorumlusu da Çalışma Bakanlığıdır”

YAŞANAN ÖLÜMLER ‘İŞ KAZASI’ DEĞİL ‘İŞ CİNAYETİ’DİR. SORUMLUSU DA ÇALIŞMA BAKANLIĞI’DIR”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi İlke Davulcu, sözde “iş kazası” gerçekte ise “iş cinayeti” olan ölümlerin başlıca sorumlusunun; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı “emek düşmanı” bir zihniyetle yönetenler olduğunu vurguladı
Davulcu: Bakanlık, önlem almayan şirketleri denetlemekten yoksun
Yazılı açıklama yapan Davulcu, yeterli önlem alınmadığı için meydana gelen, çalışanların sağlığı açısından ciddi riskler oluşturan “iş kazalarının” her geçen gün arttığına işaret ederek, bugünde haberlerde “iş kazası” nedeniyle 2 ayrı emekçinin ölüm haberlerinin yer aldığını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gerekli önlemleri almayan şirketleri denetlemekten yoksun olduğunu, yurtdışından getirilen işçilerin de hala insan haklarına aykırı koşullarda yaşamaya zorlandığını hatırlatan Davulcu, “Rant nedeniyle ülkemiz son dönemlerde büyük bir şantiyeye dönüştürülmüş ve inşaatlarda çalışan emekçiler her gün ölümle sonuçlanan sözde ‘iş kazalarıyla’ karşı karşıya bırakılmıştır” dedi.

“Kaza değil cinayet”
Bunun sebebi de ne yazık ki emek düşmanı zihniyetle yönetilen Çalışma Bakanlığı olduğuna vurgu yapan Davulcu, yetersiz güvenlik önlemlerinin; “kazaların” en önemli nedenlerinin başında geldiğini belirtti.
Davulcu, “Önlem alınmadan yaşanan bu ‘kazalar’, ‘kaza’ değil ‘iş cinayeti’dir. Can kayıpları yalnızca bireyler ve aileleri için değil aynı zamanda işverenler ve toplum için de önemli sosyal sonuçlar doğurmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bakanlık görevlerinden bihaber”

İlgili bakanlığın görevlerinden bihaber olması nedeniyle meydanı boş bulan patronların, maliyetleri azaltmak amacıyla güvenlik önlemleri almadan emekçileri çalıştırdığına dikkat çeken TDP MYK Üyesi İlke Davulcu, özellikle yurt dışından getirilen çalışanların, güvenli çalışma yöntemlerinden yoksun bırakıldıkları için riskli durumlarla daha çok karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Davulcu, “İşverenlerin daha fazla kâr elde etme baskısı çalışanları hızlı ve kalitesiz çalışma kültürüne iterek standartları ihlal etmelerine neden olmaktadır. Bu durum, dikkatsizlik ve aceleci davranışlarla işçilerin hayatına mal olmasına veya ömür boyu sakat kalabilmelerine sebep olmaktadır” dedi.
“TDP bu alandaki çalışmalarıyla toplumun övgüsüne mazhar olmuş bir partidir”

Özellikle inşaat sektörünün düzenli olarak denetlenmesi, güvenlik standartlarının uygulanması, denetimlerin sıklaştırılması, işverenleri güvenlik önlemlerini almaya zorlayacak yaptırımlar için yasal çerçevenin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Davulcu, TDP’nin önceden de emekçilerin haklarının korunmasına yönelik kararlı duruş sergilediğini ve toplumun övgüsüne mazhar olmuş bir siyasi parti olduğunu hatırlattı.

Davulcu açıklamasında, “Önümüzdeki süreçte gerekli deneyime sahip kadrolarımızla yine göreve talibiz. Emekçiler öldükten sonra ceza kesen bir anlayış değil, iş cinayetlerini önleyecek adımlar atacağız” ifadelerine yer verdi.