Emekli Başsavcı ile Meclis eski başkanı Teberrüken Uluçay’a göre Zorlu Töre ”kazanmıştır”

Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili Başsavcılık’tan rapor beklenirken, emekli başsavcı yorumu gündeme bomba gibi düştü. Bunun yanısıra Meclis eski Başkanı, CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay'da , Meclis’in bağımsız bir yasama kurumu olduğunu vurgulayarak, Meclis Başkanlığı seçimlerinde iki adayın 4. turda yeterli oy alamaması durumunda 5. turda en fazla oy alan adayın kazanacağını açıkladı.

Emekli Başsavcının yorumuna göre Zorlu Töre, seçimi kazandı”…

Emekli Başsavcının açıklaması şöyledir…

“Anayasa madde 81(5) ‘e göre Cumhuriyet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve Anayasada başka kural yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir demektedir .Anayasada başka bir kural yoksa cumhuriyet meclisi salt çoğunluk ile karar verir.

Ancak Cumhuriyet Meclisi Başkanlık seçimlerinde Anayasada başka bir kural vardır .Anayasa Madde 83 fıkra  (4) ‘e göre Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimi gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için beşinci oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan aday seçilmiş olur demektedir.

Görüldüğü gibi yasa koyucu Anayasada Cumhuriyet Meclisi Başkanlık seçimlerinde herhangi bir tıkanıklığa sebebiyet vermemek için 5 .turda başkanın seçilmesi için usulü kolaylaştırmıştır.Burda yasa koyucunun amacı Cumhuriyet Meclisinin hemen başkanını seçmesi ve yasama görevine hemen başlamasının sağlanmasıdır.

Yasa koyucu içtüzüğü yaparken anayasadaki maddeleri alarak aynen iç tüzüğe yerleştirmiş hatta içtüzükte bir adım ileri giderek içtüzüğe anayasada olmayan 7.fıkrayı ekleyerek tek aday olması halinde yukardaki kurallar uygulanır demiştir.

Tek aday olması halinde ayni usül takip edilerek seçimin yapılması ve başkanın daha kolay bir şekilde seçilmesi amaçlanmıştır . Bu nedenle Zorlu Töre Seçimi kazanmıştır diye düşünmekteyim.”

Meclis eski başkanı Teberüken Uluçay'da Zorlu Töre'nin seçimi kazandığını belirtti.

Uluçay, Meclis'in ülkenin yasama faaliyetlerinin yürütüldüğü bağımsız bir kurumdur. "Meclis hepimizin meclisidir. Bu, hükümetin veya muhalefetin meclisi değildir” diyen Uluçay, Meclis İç Tüzüğü'nün Başkanlık Divanı'nın oluşumuna dair düzenlemelere de değindi. Farklı yasalarda ve konularda tartışmaların mümkün olduğunu belirten Uluçay, "Ancak Meclis'in nasıl çalışması gerektiği açık bir kurallar manzumesidir” ifadelerini kullandı.

Uluçay, Meclis İç Tüzüğü'nde yer alan, "Burada gösterdiğiniz aday beş turda oy alamamışsa, tekrar yeni bir karar alınır ve yeni bir oturumda yeniden aday gösterilir" ifadesiyle mevcut sürecin detaylarını aktardı; “Tekrar aday gösterilmesi büyük bir risk taşır, ancak bu durumda kazanma şansı bulunmaktadır. Burada yaklaşım ve öngörü önemlidir” dedi.

Uluçay, Meclis Başkanlığı seçimlerinde iki adayın bulunması durumunda, 4. turda yeterli oy alınamaması halinde 5. turda bir adayın diğerini geçmesi durumunda seçim sonuçlarının geçerli olabileceğini belirtti, “Eğer iki aday varsa ve 4. turda 26 oy alınamazsa, 5. turda en yüksek oyu alan aday seçilir. Tüzük, bu durumu açıkça tanımlıyor” ifadelerini kullandı.