” Dünya Kalp Gününde “ Sağlık Bakanlığı kalp ve damar hastalıklarında dikkat çekti

Sağlık Bakanlığı 'Dünya Kalp Günü'' itibarıyle kalp ve dama hastalıklarına ikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için konu ile ilgili bilgilendirici açıklamada bulundu.

Sağlık Bakanlığının konu ile ilgili açıklaması şöyledir:

“Dünya Kalp Günü” kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek ve bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla her sene 29 Eylül’de dünyanın çeşitli yerlerinde etkinlikler yapılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki ölümlerin 30%’unu oluşturmaktadır. Bu durum küresel bir halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir. Buna binaen 2024 yılı teması “Kişileri sağlıklarına iyi bakmaları için motive edin” olarak benimsenmiştir.


Kalp ve Damar Hastalıkları, kalp ve dolaşım sisteminin (arterler ve damarlar) tümünü kapsayan bir terimdir. Kalp ve dolaşım sistemi içerisinde oluşan yağ plaklarına ilişkin tıkanmalar neticesi vuku bulan hastalıklara kalp ve damar hastalıkları denir.

Kalp hastalıklarına neden olabilecek birçok etken vardır. Ancak, kişilerin hayat tarzı ve alışkanlıkları kalp hastalıklarının oluşmasındaki başlıca faktörlere sebep olmaktadır. Öyle ki kalp ve damar hastalıklarını 80% oranında tütün ve tütün ürünleri kullanımı, hipertansiyon, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığına yatkınlık, obezite, yetersizfiziksel aktivite, tuz tüketimin fazla olması, diyabet gibi risk faktörlerinden dolayı geliştiği bilinmektedir.
Kalp ve damar hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi ile yeni hastalıkların oluşumunun önüne geçilebilmekte ve yeni hastalıkların oluşması engellenebilmektedir.
 
Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için; sağlıklı beslenin, düzenli olarak fiziksel aktivite yapın, tütün ve tütün ürünleri kullanmayın, alkol tüketmeyin, kilo kontrolünüzü yapın, tuz tüketiminizi sınırlandırın, düzenli olarak kan basıncınızı ölçün, düzenli aralıklarla kan şekerinizi öğrenenin,kan lipidi değerlerinizi öğrenenin. Hekiminizin yaptığı sağlık tavsiyelerine uyun.