Felaketin eli kulağındaymış! Sırrı çözüldü – Kıbrıs Detay
DOLAR 34,1780 -0.04%
EURO 37,2155 0%
ALTIN 2.935,810,32
BITCOIN 23126613,56%
Lefkoşa
°

18:30

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Felaketin eli kulağındaymış! Sırrı çözüldü

Felaketin eli kulağındaymış! Sırrı çözüldü

ABONE OL
Eylül 23, 2024 09:23
Felaketin eli kulağındaymış! Sırrı çözüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya Uzay Araştırma Ajansı ve NASA, Güneş’ten 30 milyon kat fazla kütleye sahip kara deliğin sırrını ortaya çıkardı.

Felaketin eli kulağındaymış! Sırrı çözüldü

Felaketin eli kulağındaymış

Japonya Uzay Araştırma Ajansı ve NASA tarafından yürütülen “X-Ray Görüntüleme ve Spektroskopi Misyonu” (XRISM), galaksilerin yapısını ve hızını incelemek amacıyla başlattığı misyonun ilk gözlemlerini başarıyla tamamladı.

Nobel'e uzanan asırlık yolculuk: Kara delikler – Atlas

XRISM, yaklaşık 62 milyon ışık yılı uzaklıktaki devasa bir kara deliğin çevresindeki maddenin yapısını, hareketini ve sıcaklığını detaylı bir şekilde inceledi.

30 MİLYON KAT FAZLA KÜTLEYE SAHİP KARA DELİK

Araştırmanın odak noktası, Güneş’ten yaklaşık 30 milyon kat fazla kütleye sahip olan dev bir kara delikti. Kara deliğin çevresindeki maddenin hareketi ve sıcaklığına dair elde edilen yeni veriler, daha önceki gözlemlerden çok daha detaylı oldu. Bu bulgular, kara deliklerin çevresiyle nasıl etkileşimde bulunduğuna dair önemli ipuçları sundu.

Kara deliğin en net görüntüsü: Uzayın derinliklerinden gelen büyüleyici manzara! - CIO Update

EVRENİN EN GÜÇLÜ VE KARMAŞIK BÖLGELERİ

XRISM misyonunun bir diğer önemli gözlemi, yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaklıktaki “N132D” adlı süpernova kalıntısı üzerinde yapıldı. Gözlemler, bu süpernovada plazmanın baskın olduğunu ve bu yüksek enerjili maddenin kalıntıların dinamiklerini nasıl etkilediğini ortaya koydu. XRISM’in, plazmanın yaydığı yüksek enerjili X-ray ışınlarını gözlemleme yeteneği, astronomlara evrenin en güçlü ve karmaşık bölgeleri hakkında yeni bir anlayış kazandırdı.

XRISM araştırmacılarından Matteo Guainazzi, yeni gözlemlerin kara deliklerin çevresindeki maddeyle ilişkisini anlamada önemli bir katkı sağladığını belirtti. Guainazzi, bu bulguların aynı zamanda büyük kütleli yıldızların yaşam döngüsüne dair yeni bilgiler sunduğunu vurguladı. Bu gözlemler, misyonun yüksek enerjili evreni keşfetme konusundaki olağanüstü potansiyelini gözler önüne serdi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.