Türkiye’nin felaketi resmen dirildi! Tek bir yerde 24 tane çıktı

Konya'nın Karapınar ilçesindeki tarım arazilerinde 100'den fazla obruk oluşması tedirginlik yarattı.

Türkiye’nin felaketi resmen dirildi

Havadan çekilen görüntülerde, tek bir karede 24 obruğun yer aldığı kısımlar korkutan manzarayı gözler önüne serdi.Özellikle iklim değişikliği, kuraklık ve kontrolsüz yer altı su kullanımı nedeniyle Konya Ovası'ndaki obruk sayısı her geçen gün artıyor.

Karapınar ilçesinin kayıtlı yer alan Reşadiye Mahallesi'ndeki Eşeli Yaylası'nda, iki obruk arasındaki mesafenin 5 metreye kadar düşmesi ise dikkat çekti. Obruklar, özellikle tarım arazilerinin bulunduğu bölgede büyük bir tehlike oluşturdu.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgedeki obruk oluşumlarının hızla arttığını belirterek, bu durumun tehlikenin patlamadan daha da büyüdüğünü ifade etti.

“SAYICA GİDEREK ARTMIŞ VAZİYETTE”

Arık, şöyle konuştu: Obruklar, 2007`den sonra hemen her yıl birkaç tane oluşarak bu bölgede yaygınlaştı. Obruklar yan yana, birbirine oldukça yakın. Bu derinlikteki obrukların en yoğun olduğu bölgedeyiz. Bu bölgede tarımsal alanlar var. Bu alanda meydana gelmiş obruklar, bazıları da yerleşim alanlarının içinde. O nedenle tehlike arz ediyor. Bölgedeki obruklar, 2000`li yıllardan sonra devam eden kuraklık ve tarımsal sulamadan kaynaklı yeraltı suyu kullanımı nedeniyle sayıca giderek artmış vaziyette.

“AYNI TARLADA 8 OBRUK OLUŞMASI CİDDİ BİR PROBLEM”

Obruk sayısında çokluğa dikkat çeken Arık “Bir tarlada 8 obruk var, oluşumu da devam ediyor. Uydu görüntülerinde burası elek gibi, bir ay yüzeyi, sanki kraterlerin yoğun olduğu bir bölge gibi görünüyor. Aynı tarlada 8 obruk oluşması ciddi bir problem. Geçmişte obruklar daha yüksek yerlerde ve insanların yaşamadığı alanlarda meydana geliyordu ve biz yer bilimcileri için de ilginç karstik şekiller olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda oluşan obruklar artık yerleşim alanlarına, tarım ve yatırım alanlarına çok yaklaşmış vaziyette. Bu nedenle tehlike arz ediyor” dedi.

GÜNDEM

Narin’in ismi ve fotoğrafıyla kuaför açtı! Bu kadarına da pes artık

GÜNDEM

Gizli kamera kaydında ortaya çıktı! Belediye Başkanı danışmanı pandemide müstehcen parti yapmış