TOPLUMDA KİŞİLİK BOZUKLUĞU NARSİST İNSAN – Kıbrıs Detay
DOLAR 34,1623 0.07%
EURO 38,0180 0.24%
ALTIN 2.886,730,06
BITCOIN 2161893-0,54%
Lefkoşa
°

13:02

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

TOPLUMDA KİŞİLİK BOZUKLUĞU NARSİST İNSAN

TOPLUMDA KİŞİLİK BOZUKLUĞU NARSİST İNSAN

ABONE OL
Eylül 21, 2024 09:12
TOPLUMDA KİŞİLİK BOZUKLUĞU NARSİST İNSAN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplumun genel olarak karakteristik yapısını incelediğimiz zaman, karşımıza çıkan insan profili hiç de iyi yönde değil maalesef!!! O kadar bozulmuşuz ki, bunun sebepleri aşırı para kazanma hırsı, sonradan görme zenginlik, her şeyi bilir olmak, kibir ve ego ve daha birçok etken bizleri kendi karakterlerimiz dışında bambaşka bir insana çevirmiştir.

Evrim geçiriyoruz resmen. Belki farkındayız, belki de değiliz ama derin araştırılması gereken bir konu aslında. Öncelikle, “Narsist insan” kimlere denir, gelin şöyle bir tanımına bakalım. Abartılı bir kendini beğenmişlik durumu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, başkaları için empati eksikliği, başarılardan aşırı gurur duyma, insanları küçümseyen ve tepeden bakmak gibi tutumlarla karakerize edilmiş bir kişilik bozukluğu bulunan insanlara “Narsist” denmektedir.

Bu kişilik bozukluğunun tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte, çevre, genetik ve norobiyoloji ile ilintilidir. Bu konu derinlemesine araştırılması gerekirken, kişinin çocukluğuna inilerek aile davranışları, çevre baskısı, şımartılarak büyüyüp büyümediği hususu etraflıca incelenmesi gerekmektedir. Günümüze baktığımızda toplum olarak evrim geçirdiğimizi söylemekten kendimi alamıyorum. Çevrede o kadar çok ego sahibi insan türemiş ki, narsistlik de başı çeken sorunlar arasında yer almaktadır.

Zaten, birlik olamama sebeplerimiz arasında, kendini beğenmişlik, kendi fikirlerini başkasına empoze etmek, kendi bildiğinin doğruluğuna inanan ve bunun dışındaki fikirleri kabul etmeyen, etrafındaki insanlara saygı duymayan ve empati yeteneğinden yoksun olmamız yer almaktadır. Geçtiğimiz günlerde yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bankada bir işim var ve veznede işlem yaptırıyorum. İçeriye bir hışımla siyahlar giymiş bir kadın giriyor ve sıra numarası almadan doğruca boş olan vezneye gidip işlem yaptırmaya çalışıyor. İşin aslı, banka öğleden sonraki mesaisine yeni başlıyordu ve oldukça tenhaydı.

Ben işlemimi tamamlayıp ayrıldıktan sonra arabama gidiyorum. Fakat yan tarafıma gemi gibi bir BMW araç çaprazlama park etmiş. Çıkmam için bayağı ileri geri yapmam gerekecek. Geri bankaya dönüp aracın plakasının sahibini sordum. Kadın “benim hemen çekiyorum” diyerek dışarıya çıktı. Şöyle bir inceledikten sonra “aslında beni çağırmanıza gerek yok, çıkabilirdiniz” dedi.

Tam da adamını bulmuştu akıl vermek için!!! Ona “siz nasıl park ettiğinize, park çizgilerini nasıl ihlal ettiğinize ve beni nasıl engellediğinize bakmadınız sanırım. Ya da altınızdaki aracın markası sizi fazla havalandırmış. Bence, bana akıl tüccarlığı yapacağınıza biraz kültür ve saygı konularında kendinizi eğitseydiniz keşke” dedim. Hiç ses çıkarmadan aracına girip yan tarafa park etti ama yine çizgilere çaprazlama park etti. Bu narsistlik değil de ne idi? Önce yanlış park, ardından sıra numarası almadan işlem yaptırma ve yanlışı karşısında akıl vermeye kalkmak!!! Ne demişlerdi, “her şeyi bilmekten ziyade insan kendini bilmeli”, ne kadar doğru söylenmiş bir cümle. Selam olsun kendini ve haddini bilen insanlara. Vesselam

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.