İsrail ordusundan Beyrut’a hava saldırısı: 8 ölü, 59 yaralı

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 'hedefe yönelik' bir saldırı düzenlediğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı, ilk belirlemelere göre sekiz kişinin öldüğünü, 59 kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail Ordu Sözcüsü, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a saldırı düzenlendiğini açıkladı. Reuters'ın aktardığına göre, ordudan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Beyrut'a 'hedefe yönelik' bir saldırı düzenlendiği ifade edildi. Hizbullah'ın El Manar televizyonu, saldırıda ilk belirlemelere göre bir kişinin öldüğünü, 14 kişinin yaralandığını belirtirken, Lübnan Sağlık Bakanlığı, ilk belirlemelere göre sekiz kişinin öldüğünü, 59 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA ise beş çocuğun öldüğü bilgisini verdi. 

Saldırının düzenlendiği Beyrut'un güneyinden basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde de yoğun bir duman bulutunun yükseldiği görüldü. Başkentin güneyinde yaşayanlar, yüksek bir patlama sesi duyduklarını anlattı. Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA, saldırıya ilişkin haberinde, İsrail’e ait bir F-35 savaş uçağının kentteki Camus Caddesi'nde bir apartmana iki füze ile hava saldırısı düzenlediğini aktardı.

'HİZBULLAH OPERASYON KOMUTANI İBRAHİM AKİL HEDEF ALINDI'

Reuters haber ajansına konuşan iki güvenlik kaynağı, İsrail'in saldırısının Beyrut'un güney bölgelerinde bulunan Hizbullah tesislerinin yakınlarında yaşandığı bilgisini verdi. El Manar televizyonu da güneydeki Dahiye bölgesinin saldırıda hedef alındığını aktardı. Reuters'a konuşan görgü tanıkları, İsrail'in saldırısı sırasında savaş uçağı sesi duyduklarını anlattı. Beyrut'taki Dahiye bölgesi 'Hizbullah'ın kalesi' olarak biliniyor. 

İsrail ordu radyosuna göre, bir güvenlik kaynağı, saldırıda Hizbullah'ın operasyon komutanı İbrahim Akil'in hedef alındığını söyledi. Akil, Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin 1983'te bombalanmasıyla ilişkili olduğu iddiasıyla ABD tarafından arananlar listesinde yer alıyor.

NNA: İLK BELİRLEMELERE GÖRE 5 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Beyrut'taki AA muhabiri de kentteki Camus Caddesi’nde bir yere hava saldırısı düzenlendiğini aktardı. Saldırının düzenlendiği yerden yoğun dumanlar yükseldiği görülürken, Lübnan sağlık ekipleri ve ambulanslar bölgeye sevk edildi. Sosyal medyada da Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nden dumanların yükseldiği görüntüler paylaşıldı.

Güney banliyölerde İsrail saldırısının olduğu yerde bulunan Sivil Savunma ve Kızılhaç çalışanları ile sağlık görevlileri, bölgede yaşayanların saldırı alanına gitmemelerini, yolları boşaltmalarını, toplanmamalarını, kurtarma operasyonlarına yer açmalarını istedi.

NNA'nın haberinde, El Kaim Kompleksi yakınında hedef alınan binanın dört füzeyle vurulduğu, binada yoğun nüfus yaşaması dolayısıyla çok sayıda kadın ve çocuğun öldüğü ve yaralandığı, ilk belirlemelere göre beş çocuğun hayatını kaybettiğinin tespit edildiği aktarıldı.

LÜBNAN BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırının ardından yaptığı açıklamada, saldırının İsrail'in 'hiçbir insani, hukuki ya da ahlaki hususa önem vermediğini gösterdiğini söyledi. 

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan ismi paylaşılmayan bir İsrailli güvenlik yetkilisi ise Hizbullah ile artan savaş ihtimaline ilişkin açıklamada bulundu. İsrailli yetkili, açıklamasında "Savaşın yeni bir aşamasındayız ve Hizbullah'ı takip etmeye devam ediyoruz. Bir yanıt için hazırlanıyoruz, her şey masada" ifadelerini kullandı.

GÖRGÜ TANIĞI: BİNA TAMAMEN YERLE BİR OLMUŞTU

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, saldırının yaşandığı bölgeye yakın bir yerde hediyelik eşya dükkanı olan 30 yaşındaki Mortada Smaoui, olay yerine gittiğinde konutların olduğu bir binanın yerle bir olduğunu ve bir aracın ters döndüğünü gördüğünü anlattı. Kayıp çocuğunu bulmaya çalışan bir kadına yardım ettiğini söyleyen Smaoui, güvenlik güçlerinin kendisinden bölgeden ayrılmasını istediğini söyledi. Smaoi, "Bina, tamamen yerle bir olmuştu... Titriyorum" diye konuştu. 

Hava saldırısının düzenlendiği bölgeye yakın bir yerde yaşayan görgü tanığı Um Saleh de gazeteye telefonla yaptığı açıklamada, füzelerin sesini duymadığını belirterek, "Bu, daha çok bir deprem gibiydi. Binamız da biraz sarsıldı" ifadelerini kullandı. 

LÜBNAN'DAKİ PATLAMALARDA 37 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

İsrail'in Beyrut'a saldırısı, Lübnan'da salı ve çarşamba günleri çağrı cihazı ve telsizlerde yaşanan ve aralarında Hizbullah üyelerinin de olduğu 37 kişinin öldüğü patlamaların ardından yaşandı. Hizbullah ve Lübnan, bu patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv saldırıları doğrudan üstlenmemişti. İsrail, dün gece saatlerinde Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenledi; Hizbullah ise bugün İsrail hedeflerine yedi ayrı roket saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bu saldırıda katyuşa roketleri kullanıldı.