Salahi Şahiner ”Emrullah Turanlı’ya yeni rapor ile yüz milyonlarca Euro değerinde rant sağlanıyor” – Kıbrıs Detay
DOLAR 34,1090 0.06%
EURO 38,0249 0.3%
ALTIN 2.826,670,39
BITCOIN 20417751,39%
Lefkoşa
°

16:32

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Salahi Şahiner ”Emrullah Turanlı’ya yeni rapor ile yüz milyonlarca Euro değerinde rant sağlanıyor”
  • Kıbrıs Detay
  • Gündem
  • Salahi Şahiner ”Emrullah Turanlı’ya yeni rapor ile yüz milyonlarca Euro değerinde rant sağlanıyor”

Salahi Şahiner ”Emrullah Turanlı’ya yeni rapor ile yüz milyonlarca Euro değerinde rant sağlanıyor”

ABONE OL
Eylül 14, 2024 14:27
Salahi Şahiner ”Emrullah Turanlı’ya yeni rapor ile yüz milyonlarca Euro değerinde rant sağlanıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Ercan Havalimanı’nın işletmecisi T&T’nin sahibi Emrullah Turanlı’ya yüz milyonlarca Euro değerinde rant sağlanan yeni rapor oluşturulduğuna ve sağlanan imtiyazların ardı arkasının kedilmediğini belirtti.

Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, Ercan Havalimanı’nın işletmecisi olduğu T&T’nin sahibi Emrullah Turanlı’ya imtiyazların bitmek bilmediğini vurguladı ve kamuoyundan sır gibi saklanan rapora dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl ek sözleşme 5 ile bağışlanan 59 milyon Euro yetmezmiş gibi, sözleşme tahtında kurulması öngörülen hakem heyeti raporunun da hazırlandığını belirten Şahiner, kamuoyundan sır gibi saklanan rapora bakıldığında karşılığı yüz milyonlarca Euro değerinde yeni rant sağlandığına vurgu yaptı.

“T&T’NİN YAPACAĞI İŞLER KKTC DEVLETİNE YÜKLENDİ”

T&T’nin resmen kendi yapmış gibi gösterdiği ama cebimizden kuruş kuruş ödediğimiz yeni Ercan Havalimanı’na resmen ‘çöktüğünü’ anlatan Salahi Şahiner, şunları belirtti:

“İhaleyi kazanan şirket, ihale şartnamesine göre yapacağı bütün işleri uluslararası havacılık standartlarına göre yapması bir zorunlulukken ve T&T yapacağı işleri ilgili uluslararası standartlara göre yapmadı diye DHMİ müdürünün kurduğu hakem heyeti ile bu işi KKTC devletine yükledi”

“ŞİRKET HAVALİMANINI BELİRTİLEN YATIRIM SÜRELERİ İÇERİSİNDE BİTİRİP DEVRETMESİ GEREKİYORDU”

19 milyon Euro’nun daha T&T’nin kasasına ödeme yükümlülüğü getirildiğini, Ercan İşletme Haklarının devredilmesine ilişkin ihalenin 25 yıllık yap-işlet-devret ihalesi olduğunu ve 2012 yılında yapıldığını anımsatan CTP Milletvekili Şahiner, “Sözleşme ise 2013 yılı başında imzalandı. 2013 + 25 = 2038 yılında ilgili şirket havalimanını belirtilen yatırım süreleri içerisinde bitirip devretmesi gerekiyordu” dedi.

Emrullah Turanlı, ERCAN HAVALİMANI’NA ÇÖKTÜ!”

Lakin, Emrullah Turanlı’nın sürekli olarak “anlaşılamayan” bir şekilde almış olduğu imtiyazlar ile resmen Ercan Havalimanı’na çöktüğünün altını çizen Şahiner, “Kemal Dürüst zamanında imzalanan ek sözleşme 2 ile 4 yıl uzatma almış ve teslim tarihini 2042 yılı ocak ayına çektirmiştir” ifadelerini kullandı.

“İHTİLAFLI KONULARIN ÇÖZÜMÜ 7 KİŞİLİK EKİBE BIRAKILDI”

“24.05.2021 tarihinde ise sessiz sedasız imzalanan ek sözleşme No:4 ile belli başlı yerlerin teslimine kadar geçecek süre içerisinde 1 güne karşılık 1.5 gün “yatırım süresi” verilmesini hükümete kabul ettirmiştir” değerlendirmesini yapan Salahi Şahiner, geçtiğimiz yıl imzalanan Ek sözleşme 5 ile mahkemelerin görev alanına tecavüz ettirilip hakem heyeti kurulmasının kararlaştırıldığını ve ihtilaflı konuların çözümünün bu 7 kişilik ekibe bırakıldığını aktardı.

“TURANLI’NIN İŞLETME SÜRESİ ‘ISMARLAMA’ RAPORLA UZATILDI”

Sır gibi saklanan hakem heyeti raporuna göre Emrullah Turanlı’nın işletme süresinin ‘ısmarlama’ bir raporla 3 yıla yakın bir süre daha uzatılıp 2044 yılı sonuna çekildiğini vurgulayan CTP Milletvekili Şahiner, “Erhan Arıklı’nın sosyal medya ortamında yaptığı açıklamaya göre 2042 yılından sonra merkez bankası ve maliyenin hesaplarına göre havaalanı yıllık cirosu 250 milyon Euro olacağını açıklamıştı” dedi.

“ÜÇ YILLIK UZATMA İLE TURANLI’NIN DEVLETTEN ÇALACAĞI T&T’NİN KASASINA KOYACAĞI RAKAM 375 MİLYON EURO”

Yani bu uzatma süresinin 715 milyon Euro gibi bir rakama tekabül ettiğini, devlete kalması gerekenin 375 milyon Euro olduğunu işaret eden Salahi Şahiner, “Yani bu üç yıllık sözleşme uzatmasının devletten çalacağı ve Emrullah Turanlı’nın şirketi olan T&T’nin kasasına koyacağı rakam en az 375 milyon Euro’dur” ifadelerini kullandı.

“TURANLI’YA 100 MİLYON EURO CİVARINDA YENİ BİR RANT KAPISI DAHA AÇILDI”

Kamuoyundan sır gibi saklanan, Bakanların ve Hükümete mensup milletvekillerinin bile haberi olmayan Hakem Heyeti raporunun tam bir rezalet olduğunu dile getiren Şahiner, “Geçtiğimiz yıl Turanlı’ya  yapılan 59 milyon Euro vergi bağışı yetmezmiş gibi, Turanlı’ya toplamda 100 milyon Euro civarında yeni bir rant kapısı daha açıldı” dedi.

“PİST İNŞAASI NEDENİYLE DEVLETE 19 MİLYON EURO CEZA KESİLDİ”

Ercan Havalimanı işletme süresinin bin 45 gün uzatılarak devletin milyarlarca TL zarara uğratıldığını ifade eden Salahi Şahiner, “DHMİ müdürünün kurduğu hakem heyeti, akla ziyan bir karar ile, T&T şirketi İhale Şartnamesindeki yükümlülüğü olan pist inşasını gerektiği şekilde yapmadığı, yapılmasının “ilave bir ek iş” olduğu gerekçesi ile KKTC devletine 19 milyon Euro ceza kesti!” şeklinde konuştu.

“BAĞIMSIZ YARGININ GÖREV ALANINA TECAVÜZ EDİLDİ”

“Kamu maliyesinin halk nasıl soyulur, yandaşlara nasıl peşkeş çekilirden ibaret bir hale  getirildiği bir süreçten geçmeye devam ediyoruz” diyen Şahiner, geçtiğimiz yıl 20 Temmuz öncesinde  yangından mal kaçırır gibi  imzalatılan Ercan Havaalanı İşletme Haklarının Devri Sözleşmeleri’ne ek olarak imzalanan “Ek Sözleşme 5” kapsamında; devlet ile  T&T  şirketi arasındaki sözde ihtilaflı konuların çözümü için kurulması öngörülen, bağımsız yargının görev alanına tecavüz edilerek kurdurulan sözde Hakem Heyetinin 05 Haziran 2024 itibarı ile kararını ürettiğini kaydetti.

“HAKEM HEYETİNİN KARARLARI İLE TURANLI’NIN ŞİRKETİNE KIYAK GEÇİLDİ”

Hakem Heyetinin ürettiği karar ile, Emrullah Turanlı’nın şirketine kıyak geçmekte istikrarlı davranan hükümetin yine bir büyük rezalete daha imza attığına dikkat çeken CTP Milletvekili Şahiner, “Alınan karar ile, geçtiğimiz yıl Turanlı’ya yapılan 59 milyon Euro vergi bağışı yetmezmiş gibi, üzerinden bir yıl geçmeden, Turanlı’ya toplamda 100 milyon Euro civarında bir rant kapısı daha açıldı” dedi.

Hakem Heyeti tarafından alınan karar ile, devletin kasasına girecek ve bu halka sağlık, ulaşım, eğitim, üretime destek gibi hizmetler olarak geri dönmesi beklenen milyarlarca TL’nin, halktan çalınıp ilgili Turanlı’nın sahibi olduğu T&T’nin kasasına konulacağını aktaran Şahiner, şunları kaydetti:

“İşte Başbakanın kurultay öncesinde kendi bakanlarından ve milletvekillerinden bile sakladığı, ilgili bakanın kadük oldu dediği; bu ülkede yaşayan herkese ihanet sözleşmesi mahiyeti taşıyan Ek Sözleşme 5’in tahkim maddesi uyarınca kurulması öngörülen hakem heyetinin akla zarar kararı:

“TURANLI’NIN ERCAN HAVALİMANINI İŞLETME SÜRESİ 1045 GÜN UZATILARAK 2042’NİN OCAK AYINDAN 2044’ÜN KASIM AYINA ÇEKİLDİ”

Hakem Heyetinin kararına göre ,2042 yılında  Turanlı tarafından devlete teslim edilmesi gereken havalimanının teslim süresi 1045 gün uzatılarak 19.11.2044’e kadar uzatıldı. Turanlı’nın  yıllık cirodan elde ettiği meblağ 30 milyon Euro civarında iken;  Hakem Heyeti  tarafından yapılan  üç yıla yakın bir uzatma ile ,devlete kalması gereken 90 milyon Euro’ya yakın kaynak,  bu süre zarfında  hükümet tarafından Turanlı’nın kasasına  konulacak.

“TURANLI YAPMAKLA MÜKELLEF OLDUĞU PİSTİ YAPMADI DİYE DEVLETE 19.144.577 DOLAR CEZA KESİLDİ”

Hakem Heyeti kararında ayrıca, Emrullah Turanlı’ya ait T&T şirketi’nin Ercan Havalimanı İhale Şartnamesi kapsamında yapması gereken pisti, gerektiği gibi yapmadığı, yapılması devlete 19.144.577 dolar ceza kesildiği belirtildi.

Gözümüz gibi bakmamız gereken yargı organımız,  Hakem Heyeti ile yabancı bir sermayenin ayakları altında çiğnetilerek, işlevsiz hale getirildi”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.