Dolar kurunda şaşırtan hamle! Bir geliyor bir gidiyor

Piyasalarda hareketlilik devam ederken, dolar kurundaki ani yükselişler dikkat çekmeye devam ediyor. Türk lirasının offshore faiz oranlarında ani ve beklenmedik bir yükseliş yaşandı. İşte detaylar..

28 Ağustos'ta dolar kuru, ani bir yükselişle tarihi zirve olan 34,7399 liraya ulaştı. Bu artışın ardından 34 lira seviyesine gerileyen dolar, yukarı yönlü hareketine devam ederek 34,20 lira seviyesini test etti. Günün ilerleyen saatlerinde ise 34,05 – 34,10 lira aralığında işlem gördü.
CARRY TRADE VE FAİZ ORANLARIBloomberg’de yer alan bir habere göre, carry trade pozisyonlarının azalmasıyla birlikte Türk lirasının offshore faiz oranlarında artış yaşandı. Yatırımcıların, 30 Ağustos tatili öncesi dövizdeki stabil düşüş sonrası carry trade pozisyonlarını kapatmaları, TL’nin gecelik borçlanma maliyetlerini yükseltti. Gecelik getiri 17 puan artarak yüzde 61 seviyesine çıktı. Bu oran, TCMB’nin yüzde 50 oranında sabit tuttuğu faiz oranlarının oldukça üzerinde bulunuyor.
UZUN POZİSYONLAR KAPANIYOR MU?Bazı yurt dışı fonların uzun vadeli TL pozisyonlarını kapattığı ileri sürülüyor. Aviva Investors Global Services Ltd. Gelişen Piyasalar Borç Analisti Nafez Zouk, bu durumu geçici bir geri çekilme olarak nitelendirirken, bunun bir politika değişikliğine işaret etmediğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenme sürecinde ilerlediğini belirtti.
KAMU BANKALARINDAN DÖVİZE MÜDAHALEKimliğini açıklamayan kaynaklara göre, Türkiye'deki kamu bankaları, Cuma günkü tatil öncesinde artan döviz talebini karşılamak amacıyla dolar satarak piyasaya müdahale etti. Bu satışlar, yurt dışındaki likiditeyi daraltarak offshore faiz oranlarının yükselmesine neden oldu.
STRATEJİSTLERİN GÖRÜŞLERİDeutsche Bank stratejistleri, TL carry trade işlemlerinde hala cazip fırsatlar bulunduğunu belirtiyor. Stratejistler, önümüzdeki aylarda TL'deki değer kaybının hızının azalmasını beklerken, uzun vadeli TL pozisyonlarını korumanın avantajlı olabileceğini öne sürüyor. Benzer şekilde, Citigroup da TL alımını tavsiye etmeye devam ediyor.
TURHAN'DAN PİYASA DEĞERLENDİRMESİBorsa İstanbul'un eski yönetim kurulu başkanı İbrahim Turhan, son dönemdeki piyasa dalgalanmaları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Turhan, risk algısındaki değişimler, Bakan Mehmet Şimşek ve ekibinin istifa edeceği yönündeki söylentiler, zayıf lira lobisinin etkileri ve tatil sezonunun piyasalara yansıyan sonuçlarına dikkat çekti.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.