Bankalardan yeni hamle! Daha da artıracaklar

Kredi faizlerinin artması, kredi kartı faiz oranlarının yükselmesi ve taksit seçeneklerine getirilen kısıtlamalar, vatandaşları farklı finansman yöntemleri aramaya yönlendirdi. Bu ilgisizlik sonrası bankalar, müşterilerine yüzde 0 faizli kredi avantajı sunmaya başladı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konu ile ilgili açıklama yaptı.

Son günlerde kredi faizlerinin artışı, kart faiz oranlarının yükselmesi ve taksit seçeneklerinde yapılan değişiklikler, vatandaşları yeni finansman çözümleri aramaya yönlendirdi. Bu gelişmelere yanıt olarak bankalar, 0 faizli kredi kampanyaları düzenlemeye başladı. Bankalarda sunulan 0 faizli kredi limitleri 50 bin TL'ye kadar ulaştı.
Milliyet’e konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bankaların 0 faizli kredilerle daha fazla TL mevduatı toplamak istediklerini belirtti. Bayram, Merkez Bankası'nın depo alım ihaleleriyle piyasadan TL çekmesinin, bankaların TL maliyetlerini artırdığını ve bu nedenle faizsiz kredi kampanyalarının başlatıldığını ifade etti.
Bayram, "Piyasada TL değer kazandığı için bankalar bu tür kampanyalar düzenliyor. Faizsiz kredi tutarlarının 50 bin TL'ye kadar çıkması bekleniyor" dedi.
Bayram, kredi tutarlarının daha fazla artmasını beklemediğini, ancak TL'nin piyasadan çekilmesine devam edildiği sürece biraz daha kredi limitlerinin yükselebileceğini söyledi. Bu kampanyanın yıl sonuna kadar devam edebileceğini öngören Bayram, bunun bankalara maliyet getirdiğini belirtti.
3 TAVSİYE VERDİBayram ayrıca, maaş alınan, otomatik ödeme yapılan veya düzenli işlem yapılan bankalardan 0 faizli kredilerin daha avantajlı olabileceğini, bu durumun yüksek tutarlarda faizsiz kredi kullanma imkanı sunduğunu vurguladı.
Tüketici kredileri ve taşıt kredileri hakkında da bilgi veren Bayram, 24 ay vadeli 100 bin TL’lik bir tüketici kredisi için faiz oranının yüzde 4.54 olduğunu ve aylık ödemenin 7.895 TL olduğunu belirtti. Aynı vadede 1 milyon TL’lik taşıt kredisinin faiz oranının da yüzde 4.54 olduğunu ve aylık taksidin 78.958 TL olduğunu açıkladı. Kredinin toplam geri ödeme tutarının ise 1.895.013 TL’ye ulaştığını ifade etti.