Gram altında 1000 lira depremi. Ekonomi uzmanı birden değişeceği tarihi duyurdu

Döviz kurları ve altın fiyatlarında yaşanan rekor artışlar durdurulamıyor.

Ekonomist Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın ve dolar yatırımcılarına yönelik önemli uyarılarda bulunarak, gram altında olası büyük hareketlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.Yıldırımtürk, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 38 olarak belirlenmesine rağmen, en iyimser beklentinin yüzde 40-42 arasında olduğunu dile getirdi.2024 yılında altının, güvenli liman olarak önemini koruyacağını belirten Yıldırımtürk, merkez bankaları ve yatırımcıların altın alımlarını artırmaya devam ettiğini ifade etti.
Altın ve para piyasaları uzmanları Zafer Ergezen ve Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarıyla ilgili beklentilerini paylaştılar. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, merkez bankaları 2024'ün ilk yarısında 483 ton altın alarak rekor bir seviyeye ulaştı.
ONS ALTIN 2 BİN 500 DOLAR OLACAKZafer Ergezen, yıl başından bu yana altın fiyatlarında yukarı yönlü beklentilerin devam ettiğini belirterek, Fed’in faiz indirimlerinin ve jeopolitik risklerin altının güvenli liman algısını güçlendirdiğini söyledi.Ergezen, ons altının yıl sonunda 2 bin 450 - 2 bin 500 dolar aralığında kalmasını beklerken, ekonomik iyimserliğin artması durumunda gümüş fiyatlarının altını geçebileceğini öngördü. Yatırımcılara, portföylerinde gümüş ve altın gibi metaller bulundurmalarını tavsiye etti.
Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, 2024 yılının altının yılı olabileceğini belirterek, gram altının 2 bin liradan 2 bin 700 liraya hızla yükseldiğini hatırlattı. Eylül ayında Fed’in faiz indirimine gitmesi durumunda gram altının 3 bin lira seviyelerine çıkabileceğini söyledi. Yıldırımtürk, dolar/TL’nin altın fiyatları üzerindeki etkisinin sürdüğünü vurguladı ve Temmuz ayında yüksek enflasyon verileri nedeniyle yatırımcıların altına yöneldiğini belirtti.
"3 BİN 700 LİRAYA ULAŞACAK"Yıldırımtürk, "Yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 38'e gerilemesi bekleniyor, ancak bu en iyimser tahmin. Dolar/TL’nin de bu seviyelerde yıl sonunu kapatması bekleniyor. Eğer enflasyon hedeflenen seviyede düşmezse ve kurdaki yükseliş devam ederse, gram altın fiyatlarının yıl sonunda 3 bin 700 liraya ulaşabileceğini düşünüyorum" dedi.
Altın fiyatlarındaki hareketlilik de dikkat çekiyor. ABD'de faiz indirimi beklentileri, Rusya-Ukrayna çatışmalarının tırmanması ve Çin'in yeniden altın alımı yapabileceğine dair haberler, altın fiyatlarındaki yükselişi destekledi. Piyasalarda gram altın fiyatı 2 bin 745 liradan işlem görürken, Kapalıçarşı'da gram altının fiyatı 2800 lirayı aştı.
Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 2 bin 745 lira seviyesinde işlem görüyor. Dün, altının ons fiyatı ve dolar/TL kurundan destek bularak 2 bin 757 lirayı test eden gram altın, günü yüzde 0,79 artışla 2 bin 738 liradan kapattı. Aynı saatlerde çeyrek altın 4 bin 569 liradan, cumhuriyet altını ise 18 bin 206 liradan satılıyor.
Dün altının ons fiyatı, günü 2 bin 514 dolarla rekor seviyede kapattı. Şu anda ons altın yüzde 0,10 artışla 2 bin 517 dolardan işlem görüyor. ABD'de Fed’in toplantı tutanakları ve Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapılacak açıklamalar, altın fiyatlarında oynaklığa neden olabileceği belirtiliyor.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.