Dolarda zelzele: Dolar artıyor, Merkez Bankası kılını kıpırdatmıyor! Doları olmayan bin pişman

Dolar kurundaki artış son günlerde hız kazanırken bu duruma müdahale edilmemesi ekonomi dünyasında büyük bir şaşkınlık yaratıyor. Ekonomistler dövizdeki yükselişi ve Merkez Bankası’nın sessiz kalmasını değerlendirirken, bu durumun Türkiye ekonomisi için büyük bir endişe kaynağı olduğu belirtiliyor…

KAYNAK: KARAR

10 haberden Erdal Sağlam'ın haberine göre, son günlerde dolar kurundaki artışın hızlanması, ekonomi dünyasında büyük bir şaşkınlık yarattı. Merkez Bankası'nın bu artışlara müdahale etmeyerek adeta izleyici konumunda kalması, piyasaların kafasını karıştırdı. Yabancı çıkışına ek olarak vatandaşların da dövize yönelmesi, ekonomide ciddi bir endişe kaynağı haline geldi.

KUR ARTIŞINA NEDEN MÜDAHALE EDİLMİYOR?

Ekonomistlere göre makroekonomik verilerde kur artışını gerektirecek somut bir sebep yok. Buna rağmen, dövizdeki yükselişin devam etmesi ve Merkez Bankası’nın bu duruma müdahale etmemesi, ekonomi çevrelerinde farklı yorumlara yol açtı. Dövizdeki yükselişi engellemek için Merkez’in elinde her türlü imkân bulunsa da bu imkânların kullanılmaması spekülasyonları da beraberinde getirdi.

YABANCI VE YERLİ SERMAYENİN HAREKETİ

ABD piyasalarındaki hareketlilik ve FED Başkanı Powell’ın vereceği mesajlara ilişkin yapılan spekülasyonlar, Türkiye’den sermaye çıkışlarına neden oldu. Bununla birlikte, yerli yatırımcıların dövize yönelmesi de kurdaki artışı tetikleyen önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. İktisatçılar, bu geçici hareketlerin kalıcı hale gelmesini önlemek için Merkez Bankası’nın acil müdahalede bulunması gerektiğini savunuyor.

MERKEZ BANKASI HANGİ HESAP PEŞİNDE?

Piyasa uzmanları, Merkez Bankası’nın bu süreci izleyip döviz talebinin zirveye ulaşmasını bekleyerek, stratejik bir müdahale yapabileceğini öne sürüyor. "Son dönemde döviz alanların ellerini yakmak" olarak adlandırılan bu strateji, geçmişte de denenmişti. Küçük artışların ardından yapılacak yüklü bir müdahale ile döviz alımının cazibesini kırmak mümkün olabilir.

FAİZLER UZUN SÜRE YÜKSEK KALABİLİR

Kur artışlarının devam etmesi halinde Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi beklenmiyor. Ancak uzmanlar, dövizdeki bu hareketin uzun vadede faiz oranlarının yüksek kalmasına yol açabileceğini belirtiyor. Piyasalarda bir denge sağlanana kadar faizlerin sabit tutulması da olası senaryolar arasında.

SPEKÜLASYONLAR VE PİYASA BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası'nın bu pasif duruşu, spekülatörlerin devreye girmesine zemin hazırlıyor olabilir. Vatandaşların dövize yönelmesi, kısa vadeli dalgalanmalara neden olsa da, Merkez Bankası’nın güçlü rezervleri sayesinde talebi kesme kabiliyetine sahip olduğu düşünülüyor. Piyasalar, FED’in vereceği mesajlara odaklanmışken, Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde ne tür bir adım atacağı büyük bir merak konusu.