Dolar kurunda büyük risk. 2 ay sonra her şey altüst olacak

Geçtiğimiz haftayı rekor bir seviyede tamamlayan dolarda, yükseliş trendi sürüyor. Ünlü ekonomist Devrim Akyıl, doların gerçek değerini açıkladı. İşte tüm ayrıntılar...

Dolar, kritik seviyenin üzerinde kalmaya devam ediyor. Kapalıçarşı'da yeni haftaya girişte Dolar 33,72 TL, Euro 37,18 TL, İngiliz Sterlini 43,60 TL ve İsviçre Frangı ise 38,97 TL'den işlem görüyor. Ekonomist Devrim Akyıl, dolarda bir devalüasyon riski olduğunu öngördü.

Akyıl, "Döviz kurları yükselmediği gibi, maliyetler arttı ve ülke ekonomisi zora girdi. Ancak biz, Carry Trade adı altında Londra'daki veya yerel yabancı tefecilere yüksek faiz ödüyoruz. Dünyada bizim kadar dolara yüksek faiz veren başka bir ülke bulunmuyor" şeklinde konuştu.
DOLARIN DEVALÜASYON RİSKİAkyıl, katıldığı YouTube programında doların gerçek değerine dair şu ifadeleri kullandı:"Japonya'daki krizden sonra büyük bir çıkış yaşandı. Eğer benzer bir kriz yaşanırsa, Merkez Bankası'nın ikinci bir şansı olabilir ama üçüncü şansı olmayacak. Dövizin önünden çekilecektir ve mecburen bir miktar devalüasyon yapacaktır.
Doların gerçek değeri, dış ticaret açığını kapatacak seviyededir. Son dört ayda kuru sabit tutmak için harcadığımız enerji ile dolar 45 TL seviyesinde denge bulmayacak. Eğer bir müdahale yapılacaksa, dolarda 40 TL'ye doğru bir hareket gözlemlenebilir, ancak kurun 55-60 TL'ye çıkmadan önce sistemin rahatlaması ve döngünün devam etmesi zor görünüyor.

Önümüzdeki bir iki ay içinde ufak bir devalüasyona izin verilebilir. Siyasi faktörler devreye girebilir, bu nedenle doların kesin bir değerini vermek şu anda mümkün değil.”

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.