Kredi kartlarına çifte düzenleme. Nakit avans kullananlar dikkat

Merkez Bankası, makro ihtiyati tedbirler kapsamında kredi kartı kullananlar için iki önemli düzenlemeye imza attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaşmayı artırma çabaları doğrultusunda, kredi kartı kullanımında yeni kısıtlamalar getirdi. Yılın başında bankalar, birçok müşterinin "düşük faiz" fırsatını değerlendirerek kredi kartı nakit avans kullanımını artırmasından dolayı taksitli nakit avans limitini 12 aydan 6 aya düşürmüştü.
Ancak bu önleme rağmen kredi kartı kullanımındaki beklenen soğuma gerçekleşmedi. Bu durumun ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) talimatıyla bankalar, bu limiti 3 aya kadar indirdi. Bu adımın hemen ardından kredi kartı sahiplerini ilgilendiren bir diğer düzenleme de gündeme geldi.
Taksitli nakit avans uygulamasına yönelik yoğun ilginin önüne geçmek amacıyla, ekonomi yönetimi, kredi kartlarından çekilen nakit paralarda 3 ayın üzerinde taksit yapılmasını engellemeyi hedefledi.
NAKİT AVANS DÜZENLEMESİBankalar, müşterilerine genellikle kredi kartı limitleriyle eşdeğer miktarda nakit avans limiti tanıyordu. Ancak, BDDK, bu uygulamanın nakit işlemlerini teşvik ettiğini belirterek, bankalara kredi kartı nakit avans işlemlerinde yüzde 25 sınırı getirilmesini talep etti.
Bu düzenlemeyle birlikte, müşteriler mevcut kredi kartı limitlerinin sadece yüzde 25’i kadar nakit avans kullanabilecek. Örneğin, 10 bin TL limitli bir kredi kartı sahibi, bir gün içinde en fazla 2 bin 500 TL nakit avans çekebilecek.
Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kredi kartı işlemlerine yönelik taksit düzenlemeleri konusunda yaptığı eleştiriler, bankacılık sektöründe kredi kartlarıyla yapılan taksitli alışverişlerde yeni kısıtlamaların gündeme gelebileceği yorumlarına yol açtı.