Basın Sen “Kıb-tek üzerinde oynan oyunların en yeni sahnesini dün gece izledik”

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen), Teknecik Elektrik Santrali‘nde dün gece yaşananlara, AKSA‘nın sahibi olduğu Kıbrıs Gazetesi‘nin yalan haberlerine tepki gösterdi, bunların Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) üzerinde oynanan oyunların son sahnesi olduğunu belirtti

Basın-sen: Emekçilerin canı dişinde, hükümet ise halkı ve emekçileri bir birine düşürme peşinde

Yazılı açıklama yapan sendika, Kıbrıs Türk halkının öz varlığı olan Kıb-tek’e gelmiş geçmiş tüm hükümetler tarafından yapılması gereken yatırımlar yapılmadığını, bir halkın atar damarı olan enerji üretimini özelleştirmenin çalışmalarının yapıldığını vurguladı.

Sendika açıklamasında, “Tüm bunlar tarih sayfalarında yazılıyorken, halk yaz kış farketmeksizin cehennemi yaşıyor, Kıb-Tek’teki kötü yönetimin, yapmadığı yatırımlar dolayısıyla oluşan arızalarla Kıb-tek emekçilerinin canı dişinde, şimdiki hükümet ise halkı ve emekçileri bir birine düşürme peşindedir” dedi.

“Kıb-tek üzerinde oynan oyunların en yeni sahnesini dün gece izledik”

Açıklama şöyle devam etti;

“Bir yandan olmayan enerji üretimi kapasitesinde AKSA’dan satın alma garantisi veren Üstel hükümeti, diğer yandan canını dişine takmış, iş sağlığı ve güvenliği olmayan ve gece gündüz demeden çalışan Kıb-tek emekçilerine saldırır konumdadır.

Uzun süreden beridir Kıb-tek üzerinde oynan oyunların en yeni sahnesini dün gece hep birlikte izledik. Kıbrıs Türk toplumuna ait kurumları teker teker batırıp peşkeş çekmeye yeminli zihniyet, kendi yarattıkları sorunların kaynağı olarak emekçileri göstererek bu yolda kendileri için her şeyin mübah olduğunu bir kez daha bizlere açıkça göstermişlerdir.

Yıllardır kuruma yapmadıkları yatırımlar nedeniyle toplumun tüketimini karşılayamayacak duruma gelinirken, ihalesiz ve şaibeli bir şekilde alınan kötü yakıtlar nedeniyle de varolan jeneratörler de işlemez hale getirilmiş durumdadır.

“Kıb-tek emekçilerini toplumun düşmanı, AKSA’yı toplumun kurtarıcısı olarak lanse etme girişimi”

Tüm bu gereksinimleri halkın ve halkın malı için yapmayan zihniyet, AKSA’ya ise her yıl alım garantisi adı altında üretse de üretmese de devasa ödemelerini eksiksiz yaparken, bunun yanında yine AKSA’ya kira bedeli adı altında her yıl 30 milyon dolar para ödemektedir.

Dün tüm toplumun gözleri önünde yaşanalar da aslında bu zihniyetin Kıb-tek emekçilerini toplumun düşmanı, AKSA’yı ise toplumun kurtarıcısı olarak lanse etme girişimidir.

Ancak bilinmesini isteriz ki, yaşanan tüm süreçlerin gösterdiği gibi, Kıb-tek emekçilerinin ve El-sen yöneticilerinin Kıbrıs Türk halkının öz varlığına sahip çıkma ve kamusal elektirik enerjisini halka ulaştırma dışında bir gailesi ve menfaati yoktur.

“Bariz yalan olan bir haberi ahlaka aykırı olarak verdiler”

Tüm bu süreçler yaşanırken, enerji sektörünün yanında elini basın camiasına atan ve Kıbrıs Gazetesi’ni satın alarak buradan algı yaratmaya çalışan AKSA’nın sahipleri ve yöneticileri, bu alanda da her yola başvurmaktan çekinmiyorlar.

Dün gece Kıbrıs Gazetesi, Teknecik Elektrik Santrali’nde yaşananları kendi çıkarları çerçevesinde, bariz yalan olan bir haberi, hiç çekinmeden, meslek ahlakına aykırı bir şekilde, algı yaratmak için vermesi kabul edilebilir bir davranış değildir.

Bir yandan, El-sen Başkanı yol arkadaşımız Ahmet Tuğcu’nun Başbakanı yumrukladığı ve başbakanın talimatıyla tutuklandığı yalanını yayılırken, diğer yandan ise arızaların sebebinin Kıb-tek emekçileri olduğu haberleri yayınlanmaya devam edildi.

El-sen Başkanı Ahmet Tuğcu’nun, polis tarafından, hiç bir dava okunmadan serbest bırakılması, olayın başbakanın talimatıyla gerçekleştiğini ıspatlarken, bu yalan haberler dolayısıyla bir çok kurum ve yetkili zan altında kaldığını da hatırlatmak isteriz.

“Çıkar uğruna halkın gözünde daha fazla küçülmenin bir anlamı yok”

Dijital mecralarda yayınlanan haberin gerçek olmadığı gece boyu ardışık olarak ıspatlansa da, yalan haberi yayınlama konusunda ustalaştıklarını ilgili haberi bugünkü manşetlerinde de yayınlama ısrarında olmaları bu konuda ne kadar manüpülatif davrandıklarının ıspatıdır.

Bahse konu gazetede çalışan çok değerli basın emekçisi meslektaşlarımızın da bu durumdan rahatsızlık duyduklarına eminiz.

Hiçbir şekilde yaşanmamış bir olayı yaşanmış gibi haber manşetlerine taşıyan Kıbrıs Gazetesi sahiplerini ve yöneticilerini, kamuoyu önünde açıkça özür dilemeye davet ediyoruz.

Çıkar uğruna halkın gözü önünde daha fazla küçülmenin bir anlamı olmadığına inanıyor, mesleğimizin saygınlığına gölge düşüren bu hareketlerden derhal vazgeçilmesini gerekliliğin altını ısrarla çiziyoruz”