Altın, altın çağını yaşayacak. Piyasalar o saate kilitlendi

Altın fiyatları için kritik bir gün. ABD Merkez Bankası Fed'in faiz politikasında indirim kararı alıp almayacağını belirleyecek en önemli veri, bugün saat 15.30'da açıklanacak. ABD enflasyon verisi için tahminler tamamlandı ve piyasalar gergin bir bekleyiş içinde. Bu süreçte, altın fiyatları rekor seviyelerde seyrediyor. İşte tüm detaylar...

Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ardından denge arayışları sürüyor. Ons altın fiyatı, bu sabah 2.472 dolar seviyesine yükselerek 2.483 dolarlık rekoruna yaklaşmış durumda. Altın fiyatlarındaki bu artış, Ortadoğu'da artan gerilimler ve yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmesiyle ilişkili. Bugün piyasaların odağında ise ABD’nin Temmuz ayı enflasyon verisi yer alıyor.
PİYASALARIN GÖZÜ ABD ENFLASYON VERİSİNDEDün açıklanan ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Temmuz ayında aylık bazda %0,1, yıllık bazda ise %2,2 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Bugün Türkiye saatiyle 15.30’da açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinde, Temmuz ayında hem manşet hem de çekirdek enflasyonun %0,2 artış göstermesi, yıllık manşet enflasyonun %3,0 seviyesinde kalması, yıllık çekirdek enflasyonun ise %3,2'ye gerilemesi bekleniyor.
FED’DEN 50 BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİBu veriler öncesinde, 18 Eylül'de yapılacak Fed faiz toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığı %50 olarak fiyatlanırken, yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor.
ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ BEKLENTİSİUzmanlar, altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerinde, enflasyon riskinin düşük kalması durumunda Fed'in resesyon endişeleriyle faiz indirimlerini hızlandırabileceğini ve bunun da altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebileceğini belirtiyor.
GÜNCEL GRAM ALTIN FİYATLARIYurt içinde gram altın fiyatları rekor seviyelere yakın seyrediyor. Şu anda 22 ayar gram altın 2.653 TL, 24 ayar gram altın ise 2.824 TL’den işlem görüyor. Aynı anda çeyrek altın 4.483 TL ve Cumhuriyet altını 18.243 TL seviyelerinde.
ALTIN PİYASASI ÜZERİNE YORUMLARAltın piyasası hakkında açıklamalarda bulunan uzman İslam Memiş, "Altın ve kripto para piyasalarının hâlâ baskı altında olduğunu düşünüyorum. Merkez bankaları enflasyonla mücadele ederken, faiz artırımlarıyla bu süreci bugüne kadar getirdi. Jeopolitik gerilimler, küresel ekonomik krizler ve resesyon riskleri, altın ve kripto paralar için uygun bir ortam oluşturuyor, ancak fiyatlar bu durumdan yeterince faydalanamıyor" dedi.
"ALTIN, ALTIN YILINI YAŞAYACAK"Memiş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:"Merkez bankalarının fiziki rezervlerinde ciddi bir artış var. Bu durum, altın üzerindeki baskıyı artırıyor, ancak önümüzdeki aylarda yükseliş trendinin devam etme olasılığını güçlü görüyorum. Özellikle merkez bankaları Eylül ayından itibaren faiz indirimlerine başladığında, 2024 yılında altının altın çağını yaşayacağını düşünüyorum."
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.