25 bin liraya adrese teslim üniversite diploması. Dolandırıcılardan e-Devlet vaadi – Kıbrıs Detay
DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21471980,00%
Lefkoşa
°

13:03

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

25 bin liraya adrese teslim üniversite diploması. Dolandırıcılardan e-Devlet vaadi
  • Kıbrıs Detay
  • Gündem
  • 25 bin liraya adrese teslim üniversite diploması. Dolandırıcılardan e-Devlet vaadi

25 bin liraya adrese teslim üniversite diploması. Dolandırıcılardan e-Devlet vaadi

ABONE OL
Temmuz 30, 2024 21:34
25 bin liraya adrese teslim üniversite diploması. Dolandırıcılardan e-Devlet vaadi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomik kriz, sahte diploma pazarını da etkiledi. Dolandırıcılar, geçen yıl 10 bin liraya sattıkları sahte diplomaları şimdi 25 bin liraya çıkarıyor. Bu dolandırıcılar, diplomaların e-Devlet sistemine işlendiğini iddia ediyor.

25 bin liraya adrese teslim üniversite diploması. Dolandırıcılardan e-Devlet vaadi

Sosyal medyada birçok sahte diploma satış hesabı mevcut. Bu hesaplarda farklı üniversite ve bölümlerin yanı sıra, yüksek lisans, lise ve önlisans diplomaları da satılıyor.

Sahte diplomaların özelliklerinin de belirtildiği bu sayfalarda, E-Devlet’e işleneceği, orijinalinden ayırt edilemeyeceği ve hukuki sorun yaşanmayacağı gibi teminatlar veriliyor. Alıcılara, doktorluk, mühendislik, öğretmenlik, veterinerlik gibi meslekler de seçme imkanı sunuluyor.

FİYAT LİSTESİNİ YAYINLAMIŞLAR

Bir diğer sayfa ise, kuruluşunu 2009 yılına dayandırarak, sahte diploma işinde deneyimli olduğunu belirtiyor ve fiyat listesi yayınlıyor. 2023 yılına ait fiyat listesinde, lisans diplomasının 10 bin lira, yüksek lisans diplomasının 12 bin lira, lise diplomasının 6 bin lira, ön lisans diplomasının 8 bin lira ve ilköğretim diplomasının 4 bin lira olduğu görülüyor.

diplim.jpg

YÜZDE 150 ZAM

Müşteri olarak iletişime geçilen bir sayfa, lisans diplomasının yeni ücretinin yüzde 150 zamla 25 bin lira olduğunu belirtti. Bazı sayfalarda hukuk ve tıp fakülteleri için diğer fakültelere göre daha yüksek ücretler talep edilmesi de dikkat çekiyor.

KİŞİSEL BİLGİLER TALEP EDİLİYOR

Satıcılar, sahte diploma almak isteyenlerden isim, soyisim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri talep ediyor. Ayrıca, bu diplomalarla KPSS ve benzeri resmi sınavlara girilebileceği ve resmi kurumlara başvuru yapılabileceği belirtiliyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, bu tür dolandırıcılıkların arkasında daha karmaşık sahtekarlıkların yattığını söylüyor. Demircan, sahte diplomaların resmi sistemlere eklenemeyeceğini, bu belgeleri almak isteyenlerin dolandırıldıktan sonra iletişimin kesildiğini ve kimsenin e-Devlet veya benzeri bir sisteme kayıt yaptıramadığını belirtti. Ayrıca, bu tür dolandırıcılıklara maruz kalan kişilerin, kendileri de yasa dışı bir iş yaptıkları için yetkililere başvurmadığını, bu nedenle dolandırıcıların yaptıklarının yanlarına kâr kaldığını ifade etti.

diploma-1.jpg

“DOLANDIRICILARIN KURBANLARI DA SUÇ İŞLİYOR”

Avukat Deniz Özdal, sahte diploma edinmeye çalışan kişilerin de suç işlediğini vurguladı. Özdal, sahte diploma edinmenin resmi belgede sahtecilik suçu oluşturduğunu ve bu belgeleri alarak dolandırıcılığa karışan kişilerin de cezalandırıldığını belirtti. Bu suçun genellikle tamamlanmayan bir teşebbüs aşamasında kaldığını, ancak bazı durumlarda sahte diplomaların temin edilip kullanıldığını ifade etti.

“2-5 YIL ARASI HAPİS CEZASI”

Özdal, resmi belgede sahtecilik suçunun 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngördüğünü belirtti. Dolandırılan kişilerin mağdur olduğunu iddia etmelerinin, suç işleme niyetiyle yola çıktıkları gerçeğini değiştirmediğini söyledi. Özdal, birçok kişinin sahte diplomalarla sosyal hayatta çeşitli aşamalara katıldığını ve bu belgelerin sahte olduğu ortaya çıktığında mağduriyet yaşadığını belirtti. Sahte belge temin etmenin doğru olmadığını vurguladı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.