0850 ile başlayan numara terörü! Evet dediğiniz anda sesinizi taklit edip tek bir kelime sonrası binlerce lira borçlu çıkmayın – Kıbrıs Detay
DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150854-0,49%
Lefkoşa
°

13:03

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

0850 ile başlayan numara terörü! Evet dediğiniz anda sesinizi taklit edip tek bir kelime sonrası binlerce lira borçlu çıkmayın
  • Kıbrıs Detay
  • Gündem
  • 0850 ile başlayan numara terörü! Evet dediğiniz anda sesinizi taklit edip tek bir kelime sonrası binlerce lira borçlu çıkmayın

0850 ile başlayan numara terörü! Evet dediğiniz anda sesinizi taklit edip tek bir kelime sonrası binlerce lira borçlu çıkmayın

ABONE OL
Temmuz 29, 2024 21:58
0850 ile başlayan numara terörü! Evet dediğiniz anda sesinizi taklit edip tek bir kelime sonrası binlerce lira borçlu çıkmayın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal medyada bir vatandaş, 0850 ile başlayan numaralardan arayarak “İnternet taahhüt sürenizin sonuna geldiniz” gibi ifadeler kullanan telefon dolandırıcılarının yapay zeka yardımıyla nasıl vatandaşları dolandırdığını açıkladı.

0850 ile başlayan numara terörü! Tek bir kelimeden binlerce lira borçlu çıkmayın

Telefon dolandırıcıları, her geçen gün yeni yöntemlerle vatandaşları mağdur ediyor. Özellikle yapay zeka destekli yöntemleriyle, telefon dolandırıcılığı konusunda yeni bir boyut açtılar.

Dolandırıcılar, özellikle ünlü isimlerin görüntü ve seslerini yapay zeka yardımıyla klonlayarak vatandaşları dolandırıyor. Sosyal medyada konuyla ilgili bir video yayınlayan vatandaşın açıklamaları herkesi şaşkına çevirdi.

Vatandaş, 0850’li bir numaradan arandığını ve “internet taahhüt sürenizin sonuna geldiniz” şeklinde bir seslendirme duyduğunu belirtti. Telefonu kapatmadan dinlemeye devam ettiğini söyledi. Videoda, “Hepinize bu tür telefonların geldiğini biliyorum. Bana da sıkça geliyor. Dolandırıcılarla uğraşmayı seviyorum, bu yüzden telefonu başından sonuna kadar dinledim” dedi.

SAKIN EVET DEMEYİN

Vatandaş, şaşırtıcı bir durumla karşılaştığını belirterek, “Telefonuma bir operatör bağlandı ve bir kadın bana ‘Sesimi net alabiliyor musunuz?’ gibi sorular sormaya başladı. Bu tür sorulara ‘evet’ dememeniz gerektiğini bilmiyorum. Ben merak ettiğim için bu cevabı verdim” dedi.

Olanları detaylandıran vatandaş, “Tuşlama yapmanızı istediklerinde kesinlikle tuşlama yapmayın. ‘Evet’ cevabını verdikten sonra, bayram arifesine birkaç gün kala bu olay gerçekleşti. Bugün resmi tatil olmasına rağmen sabah beni bir avukat aradı ve beni borçlandırdıklarını söyledi. Güya sesli kayıtta ‘evet’ dediğim onay olarak gösteriliyormuş. Sesli kaydı bana dinlettiler, konuyu bilmeseydim gerçekten çok şaşırırdım” diye anlattı.

Yapay zeka teknolojisinin tehlikeli boyutlarına dikkat çeken vatandaş, “Yapay zeka gerçekten çok tehlikeli. Bu teknolojiyle sesinizi kaydedip, montajlayarak sizi kandırabilirler. Sizi korkutmak veya ürkütmek için bu ses kayıtlarını kullanabiliyorlar. Benim başıma gelen basit bir soruydu: ‘Sesimi net alabiliyor musunuz?’ Ben ‘evet’ dedim, ama tehlikenin boyutunu fark ettiniz mi?” şeklinde uyarıda bulundu.

Ayrıca, dolandırıcıların yapay zeka ve gelişmiş teknolojiler kullanarak devlet yetkililerinin ve ünlü kişilerin seslerini ve görüntülerini taklit edebildikleri belirtiliyor. Bu yöntemlerle, gerçek dışı içerikler üreterek vatandaşları mağdur etmeye devam ediyorlar.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.