İlkay İlseven ”Gözlerini kapatan, kulaklarını tıkayan bakanın yangından yana gailesi yok” – Kıbrıs Detay
DOLAR 34,2783 0.46%
EURO 37,1929 0.35%
ALTIN 2.980,390,90
BITCOIN 23289541,39%
Lefkoşa
°

12:54

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İlkay İlseven ”Gözlerini kapatan, kulaklarını tıkayan bakanın yangından yana gailesi yok”
  • Kıbrıs Detay
  • Yangın
  • İlkay İlseven ”Gözlerini kapatan, kulaklarını tıkayan bakanın yangından yana gailesi yok”

İlkay İlseven ”Gözlerini kapatan, kulaklarını tıkayan bakanın yangından yana gailesi yok”

ABONE OL
Temmuz 27, 2024 12:26
İlkay İlseven ”Gözlerini kapatan, kulaklarını tıkayan bakanın yangından yana gailesi yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KEMA Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven, Beşparmak ormanlarının Orman Dairesi’ndeki eksikler nedeniyle yangın riski altında olduğunu söyledi.

Bölgenin yangına karşı korumasız olduğunu ve kaderine terk edildiğini belirten Vakıf, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı’nın gözlerini kapadığını, kulaklarını tıkadığını ve yangın gailesi olmadığını belirtti..

“Bakana bir kez daha çağrımızdır” başlığıyla yazılı açıklama yapan KEMA Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven, Çavuş’tan ormancıların feryatlarına kulak vermesini istedi.

Sayın Kelle; uyan ve ormancıların feryatlarına kulak ver diyen İlseven,  Çam kese böceği mücadelesiyle ilgili gecen yıldan beri ormana karşı takındığı tavır, gösterdiği ilgisizlik ve sorumsuzluk, yalan yanlış beyanları ve açıklamaları, şimdi de orman yangınları konusunda sürdürüyor olması orman teknik elemanlarını isyan etme noktasına getirmiştir. Bir süre önce çevre platformu olarak bakanlık önünde yaptığımız eylemden sonra bizimle görüşen sayın bakan çam kese böceği konusunda havadan mücadele ile ilgili bütçeyi oluşturduğunu ve yakın zamanda ihaleye çıkacağını açıklamıştı. Ancak aradan geçen süre içerisinde bu konuda tek bir adım atmamış, ne bir bütçe, ne de ihale ile ilgili herhangi bir talebi de olmamıştır dedi.

BİR AKDENİZ ÜLKESİ OLMAMIZ NEDENİYLE YANGINLAR HER ZAMAN OLACAKTIR

İlseven açıklamasına devamla   Orman yangınları konusunda da, benzer davranış ve tutumları devam ettirdiğini görmek bizleri derinden üzmektedir. Bir Akdeniz ülkesi olmamız nedeniyle orman ve arazi yangınları ülkemizde her zaman var olacaktır. Önemli olan, yangına karşı alacağımız etkin tedbirlerle çıkacak olan yangınların küçük alanda kalmasını sağlamak olmalıdır.

   KKTC tarihinde en büyük yangın olarak kayıtlara geçen Girne Beşparmak yangını 9000 Hektar bir alanda etkili olmuş ve 100000 metreküp orman emvali zarar görerek heba olmuştur. O zamanın yönetimi ve bürokratlarının olağanüstü çalışması ve bunun sonucunda hayata geçirilen etkin tedbirlerle 8 ay gibi kısa bir süre içerisinde sahadaki enkaz kaldırılarak ağaçlandırılmış ve bugün bu sahaya genç bir ormanın gelmesi sağlanmıştır.

BAKAN ÇAM KESE BÖCEĞİNDE OLDUĞU GİBİ YANGINLAR KONUSUNDA DOĞRU SÖYLEMİYOR

Geçmişten dersler çıkarılarak 1995 yılından sonra bütün orman alanlarını kapsayacak şekilde planlamalar yapılarak yangın koruma ve yangınlarla mücadele konusunda bir dizi önemleler hayata geçirilmiştir. İlk müdahale ekiplerinin oluşturulması, 12 adet yangın gözetleme kulesinin inşaatı ve yangında transport, savunma ve karşı ateş uygulama yeri olarak görev yapacak 900-1000 kilometre uzunluğunda yangın yolları ve yangın emniyet şeritleri açılmış, Orman Dairesi araç ve gereç yönünden güçlendirilmiştir. Hayata[m1]  geçirilen bu önlemler 1995 yılından günümüze kadar hiç aksatılmadan uygulanmıştır. Ancak yangın sezonunun ortasına geldiğimiz bu günlerde yangın koruma ve yangınlarla mücadele konusunda hala daha birçok eksiğimizin olduğunu görmek bizleri kahrediyor. Sayın Bakan gayet rahat bir şekilde tüm tedbirlerin dört dörtlük alındığını, hatta geçmiş yönetimlerin bile yapamadıklarını başardığını söylüyor,  çam kese böceği konusunda olduğu gibi orman yangınları konusunda da doğruları söylemiyor, yalan söylüyor. Birçok kez uyarılarımıza rağmen aynı yalanları söylemeyi sürdürüyor, hatta bu konudaki zafiyetlerini mecliste dile getiren bazı milletvekillerine kürsüden cevap verirken bile ısrarla yanlış yalan söylemlerini sürdürmüştür.

   Yaptığımız bir çalışmada, Sayın Bakandan kaynaklanan yeni ve daha vahim zafiyetler olduğu ortaya çıkmıştır. Bunları halkımızla paylaşmak istiyoruz.

  Yangın koruma ve yangınlarla mücadele konusundaki Sayın Bakandan kaynaklanan zafiyetler;


 [m1]

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.