Dünyanın en zehirli örümceği Türkiye’de yayılıyor! O ilde de görüldü – Kıbrıs Detay
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18515791,12%
Lefkoşa
°

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Dünyanın en zehirli örümceği Türkiye’de yayılıyor! O ilde de görüldü

Dünyanın en zehirli örümceği Türkiye’de yayılıyor! O ilde de görüldü

ABONE OL
Temmuz 27, 2024 16:09
Dünyanın en zehirli örümceği Türkiye’de yayılıyor! O ilde de görüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin farklı bölgelerinde görülmeye başlayan ve dünyanın en zehirli örümceklerinden biri olarak bilinen loplu örümcek (Argiope lobata), Aksaray’da da ortaya çıktı.

Dünyanın en zehirli örümceği Türkiye’de yayılıyor! O ilde de görüldü

Aksaray’da çam ağacının dallarına ağ kurduğunu fark eden bir vatandaş, “Bu yaşıma geldim, böyle bir örümcek türü görmedim” diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

56.jpg

DAHA ÖNCEDE AKDENİZ BÖLGESİ’NDE GÖRÜLMÜŞ

Loplu örümcek, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde de görülmeye başlanarak insanları tedirgin ediyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de genellikle Akdeniz Bölgesi’nde görülen bu örümcek, geçen yıl Ağustos ayında Gümüşhane, Ankara ve Kahramanmaraş’ta da gözlemlenmişti. Aksaray-Adana karayolu üzerindeki bir bahçede bulunan örümcek, ördüğü ağ, büyüklüğü ve farklı şekliyle dikkat çekiyor.

640xauto-001.webp

GÜNEY AVRUPA VE ASYA’DA GÖRÜLÜYOR

Genellikle Afrika, Güney Avrupa ve Asya’da rastlanan loplu örümcek, yavrularına yaklaşık birer metre arayla yuva yapıyor. Leylandi çam ağacının dallarına ördüğü ağ, ağacın dallarını sarkıttı. Vatandaşları tedirgin eden örümcek, avını ağıyla sararak paketlediği anlarda kameraya kaydedildi.

tt.jpg

“BU YAŞIMA KADAR BÖYLE BİR ÖRÜMCEK GÖRMEDİM”

Örümceği fark eden Kerem İz (32), “Buradaki bankta arkadaşlarla oturuyorduk. Ağaçlar arasında büyük bir ağ dikkatimizi çekti. Arkadaşlarla baktık ve değişik türde bir örümcek gördük. Hayatımızda böyle bir örümcek görmemiştik. İnternetten araştırdık ve bu türün Türkiye’de fazla rastlanan bir tür olmadığını, genellikle Afrika’da görüldüğünü öğrendik.

Dünyanın en zehirli örümceklerinden biriymiş. Bu yaşıma kadar böyle bir örümcek görmemiştim. Şaşırdık ve tedirginiz. Birkaç yavrusu da vardı ve onlar da ağ yapmışlar. Ağlar birer metre mesafeyle yapılmıştı. Örümceğin büyüklüğü bizi daha çok etkiledi, bu yüzden araştırdık. Zehirli olduğunu öğrenince daha da tedirgin olduk. Burada çoğalıyorlar ve birçok yere yavru yapmışlar. Bazılarını gözlemledik, bazısı ufak, bazısı büyük. Bu durum bizi daha da tedirgin etti” diye konuştu.

LOPLU ÖRÜMCEK (ARGİOPE LOBATA) NEDİR?

Loplu örümcek, bilimsel adıyla Argiope lobata, genellikle bahçelerde, çayırlarda ve ormanlık alanlarda bulunan bir örümcek türü. Bu tür, diğer Argiope türlerine benzer şekilde büyük, renkli ve oldukça belirgin ağlar örer. Dişi bireyler genellikle erkeklerden daha büyük ve vücutları üzerinde loblu çıkıntılar bulunmakta.

GENEL ÖZELLİKLERİ:

Renk ve Desen: Genellikle sarı, beyaz ve siyah renkte çizgilere ve desenlere sahip.

Büyüklük: Dişiler 25-30 mm, erkekler ise 5-7 mm civarında.

Yaşam Alanı: Çoğunlukla sıcak iklimlerde, özellikle Akdeniz bölgesinde yaygın.

DAVRANIŞ VE BESLENME:

Ağ Kurma: Argiope lobata, oldukça geniş ve sağlam ağlar örer. Ağlarının ortasında zikzak desenli bir bölüm bulunur.

Avlanma: Küçük böceklerle beslenirler ve ağlarına yakalanan avlarını zehirleyerek etkisiz hale getirir.

Çiftleşme: Dişi örümcekler, çiftleşme sonrası erkekleri bazen yer.

KORUNMA DURUMU:

Tehditler: Habitat kaybı ve tarım ilaçları gibi insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya kalabilir.

Koruma: Özel bir koruma durumu bulunmamakla birlikte, doğal habitatlarının korunması önemli.

Loplu örümcekler, ekosistemde önemli bir rol oynar ve böcek popülasyonlarını kontrol altında tutar. Aynı zamanda, ağları ve davranışlarıyla da ilgi çekici bir çalışma konusu oluşturur.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.