Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak – Kıbrıs Detay
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18372740,36%
Lefkoşa
°

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak

Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak

ABONE OL
Temmuz 25, 2024 20:23
Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını bu yıl iki kez düşüreceği beklentisiyle yükselişe geçti. Uzmanlar, altın ile ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak

ANZ emtia stratejisti Soni Kumari, “Altın için orta ve uzun vadeli görünüm hala olumlu çünkü bu yıl Eylül ayından itibaren iki faiz indirimi öngörüyoruz… Ayrıca jeopolitik gerginlikler, altını güvenli liman yatırımı olarak desteklemeye devam edecek,” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Reuters’ın anketine göre, Fed bu yıl Eylül ve Aralık aylarında faiz indirimi yapacak. Enflasyondaki düşüşe rağmen, ABD’deki dayanıklı tüketici talebi nedeniyle Fed’in ihtiyatlı bir yaklaşım sergilemesi bekleniyor.

ABD’de yarın açıklanacak GSYİH verileri ve Cuma günü açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, yatırımcıların faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin beklentilerini şekillendirebilir.

Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak 4
Yatırımcılar ayrıca, Kasım ayında gerçekleştirilecek ABD seçimleri öncesinde kampanya gelişmelerini de yakından takip ediyor. Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Cumhuriyetçi Donald Trump’a karşı Demokrat Parti’nin adayı olması bekleniyor.

ActivTrades’in kıdemli analisti Ricardo Evangelista, bir notta şu değerlendirmeyi yaptı: “Birçok kişi Donald Trump’ın kazanma şansının yüksek olduğunu düşünüyor, bu da Washington’da daha korumacı bir yönetim anlamına geliyor. Bu senaryo, daha güçlü bir dolar anlamına gelebilir çünkü daha pahalı ithalat enflasyonu artırabilir ve daha yüksek faiz oranlarına yol açabilir, bu da değerli metallerin fiyatını olumsuz etkileyebilir.”

Yurt içinde yatırımcıların yakından takip ettiği gram altın fiyatı hakkında Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, tarih ve rakamları belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Gram altın şu an Kapalıçarşı’da 2.591 TL seviyesinde. Gram altın yatırımcılarına ons altını takip etmelerini, ons altının hareketlerinin gram altını doğrudan etkilediğini sürekli hatırlatıyorum. Yaklaşık bir aydır bu ilişki devam ediyor. Gram altın tarafında 2.580 – 2.680 TL aralığını izlemeye devam edeceğiz.”

Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak 7
Memiş, gram altının bu bant aralığında bir süre daha kalacağını ve ons altının 2.380-2.480 dolar aralığını birkaç hafta boyunca takip edeceğini belirtti. Ancak Ağustos ayında gram altının 2.700 TL hatta üzerini görebileceğini de ekledi.

Memiş, “Yıl sonuna kadar gram altının her ay yeni bir rekor denemesi yapacağını öngörüyoruz. Temmuz ayında yaşanan Trump’a saldırı, Yemen’deki olaylar ve Biden’ın adaylıktan çekilmesi gibi gelişmeler piyasaları etkiledi” dedi.

Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak 9
Temmuz ayında gram altın 2.682 lira seviyesine ulaştı. Ağustos ayında ise 2.700-2.730 TL aralığını takip edeceğiz. Düşüşlerin kalıcı olmadığını ve dalgalanmanın iki hafta daha devam edeceğini belirten uzmanlar, “İki hafta daha sabırlı olmalıyız” diyor. Fed’in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın alımları sebebiyle altın fiyatları yükselmeye devam ederken, jeopolitik riskler de bu yükselişi destekliyor. Uzmanlar altın yatırımcılarına “Panik satışı yapmayın, altın tekrar yükselecek” uyarısında bulunuyor.
Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak 10
ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın alımları nedeniyle altın fiyatları yükselirken, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle rekor seviyelere ulaştı. Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken, İsrail-Filistin çatışmalarına İran’ın da katılmasıyla artan fiyatlar, İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesiyle daha da yükseldi. Hafta başında ons altın 2.450 dolar, gram altın ise 2.550 lira seviyesine çıktı. Ancak hafta sonuna doğru İran’dan gelen ve olayın kaza olduğunu belirten açıklamalar, altın fiyatlarının bir miktar gerilemesine neden oldu.
Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak 11
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarının jeopolitik gerilimlerden etkilendiğini belirterek şunları söyledi: “İran olayının İsrail ile bir bağlantısı olmadığı anlaşılınca, ons altın 2.332 dolara, gram altın ise 2.452 liraya geriledi. Bu hafta yatırımcılara ‘Panik yapmayın’ uyarısında bulundum. Sert dalgalanmalar kafa karışıklığına neden olabilir, ancak altın bu yıl da yatırımcısını memnun etmeye devam edecek. Yıla 2.050 lira seviyesinden başlayan gram altın, değer kaybetmesine rağmen 2.410 liraya kadar yükseldi. Yani 5 ayda gram altın 360 lira değer kazandı ve yıl başından bu yana yüzde 13 oranında artış gösterdi.”
Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak 12
2024 yılı için gram altın beklentisinin 3.000-3.500 lira aralığında olduğunu açıklayan Memiş, “Temmuz itibarıyla altın fiyatlarının yeniden yükselmesini bekliyorum. Ons altın için önce 2.600 dolar, ardından 3.000 dolar seviyelerini öngörüyorum. Yılın ilk yarısında ithalat yasağı nedeniyle fiziki altın arzında ciddi sıkıntılar yaşandı ve gram altın karaborsaya düştü. Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki kamu bankasını fiziki altın talebini karşılamakla görevlendirerek bu sorunu kısmen çözdü. Vatandaşlar, paralarının yettiği kadar altın alabilirler” dedi.

Altın yatırımı yapan vatandaşlara uyarıda bulunan Memiş, “Altın, al-sat yapılan bir yatırım aracı değildir. Uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracıdır” ifadelerini kullandı.

Son 20 yılda yüzde 8 binden fazla kazandıran gram altın, Türkiye’de en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Gram altın, hem dolar hem de ons fiyatından beslenen çift ayaklı bir yatırım aracı olduğu için yatırımcıların altının fiyatından ziyade miktarına odaklanmaları gerektiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Fiyat konusunda oldukça rahat olsunlar” tavsiyesinde bulundu.

Altında ibre ters döndü! Yeni rekor olacak 15
Ramazan Bayramı’nda da altın piyasasında benzer bir süreç yaşandığını hatırlatan Yıldırımtürk, “O dönemde İran-İsrail gerginliği vardı ve altın 2.435 dolara kadar yükselmişti. Ancak İsrail’den bir misilleme gelmeyince ve bu gerginlik yatışınca altın 2.289 dolara kadar geriledi. Sonrasında İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasının komplo olabileceği ihtimaliyle altın yeniden 2.450 dolara yükseldi. Fakat İran’dan gelen kaza açıklamasıyla jeopolitik gerginlik riski azaldı ve bu hafta altın fiyatları bu nedenle düştü” dedi.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.