Bankalarda yeni dönem başladı. Belgesi olmayan hesap açamayacak

Merkez Bankası, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının mevduat ve katılım hesapları (YUVAM) açma sürecinde kapsamlı değişiklikler gerçekleştirdi. O belgeler artık zorunlu olacak. İşet detaylar...

Merkez Bankası, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının mevduat ve katılım hesapları (YUVAM) açma sürecinde önemli değişiklikler yaptı. Yeni düzenlemelere göre, YUVAM hesabı açmak isteyenlerin belirli belgeleri sunmaları gerekecek.
Artık YUVAM hesapları yalnızca yurt dışından transfer edilen veya yurt dışından getirildiği belgelenmiş paralarla açılabilecek. Bu belgeler olmadan hesap açılması mümkün olmayacak. Bu adım, Türk Lirası'nın desteklenmesi amacıyla yapılan kapsamlı düzenlemelerin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Yabancı para kredileri için aylık büyüme sınırı yüzde 2'den yüzde 1,5'e düşürülürken, Türk Lirası cinsinden krediler için büyüme sınırı ise sabit tutuldu. Ayrıca, YUVAM hesapları için faiz oranı alt sınırı politika faizinin yüzde 70'ine çekildi ve vadeye bağlı ek getiri oranları azaltıldı.
Yeni düzenlemeler, YUVAM hesaplarının sadece yurt dışından gelen paralarla açılmasını öngörüyor ve uluslararası finansal düzenlemelere uyum sağlamayı amaçlıyor.
Uzmanlar, bu değişikliklerin yurt içindeki vergi düzenlemelerinde yapılan değişikliklere benzer bir mantıkla hazırlandığını ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının belge taleplerindeki karmaşıklığa dikkat çekildi.
Ayrıca, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu destekleyen bu düzenlemelerin ekonomik istikrarı sağlamaya yönelik önemli adımlar olduğu belirtildi.
Uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan yatırım kredilerinin ise Türk Lirası ve yabancı para kredi büyüme sınırlarından muaf tutulacağı duyuruldu.