Dolar kurunda rüzgar tersine döndü – Kıbrıs Detay
DOLAR 33,9940 0.29%
EURO 37,8817 0.69%
ALTIN 2.821,890,45
BITCOIN 1976623-2,82%
Lefkoşa
°

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dolar kurunda rüzgar tersine döndü

Dolar kurunda rüzgar tersine döndü

ABONE OL
Temmuz 17, 2024 21:04
Dolar kurunda rüzgar tersine döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar günün erken saatlerinde hızlı bir yükselişle 33.18 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Peki, dolar/TL’deki bu artış trendi devam edecek mi? Ekonomist Evren Devrim Zelyut’a göre, doların yıl sonunda ulaşabileceği rakamı açıkladı.

Evren Devrim Zelyut: Dolar kurunda rüzgar tersine döndü

Bugün döviz ve altın piyasalarında önemli bir volatilite yaşandı. Dolar/TL günün ilk saatlerinde kısa süreli bir yükseliş göstererek yeni bir rekor olan 33.18 seviyesine ulaştı. Euro/TL ise aynı dönemde 36.15 seviyesini gördü.

Altının ons fiyatı ise ABD Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz indirimine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle birlikte 42 dolarlık bir artışla 2,464 dolara yükselerek yeni bir zirve kaydetti.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Halk TV’de Buket Güler ile Haber Masası programında döviz piyasalarındaki bu yeni rekor seviyeler hakkında detaylı bir değerlendirme yaptı.

Evren Devrim Zelyut: Dolar kurunda rüzgar tersine döndü 4
Zelyut, Trump döneminde ABD dolarının genel küresel değeriyle Türkiye’deki dolar/Türk Lirası kuru arasındaki farkları vurgulayarak, Türkiye’nin enflasyon sorununu çözme konusundaki zorlukları nedeniyle kademeli bir kur artışı yaşandığını belirtti.

“DOLARIN YIL SONU 41-42 TL OLMASI GİBİ BEKLENTİMİZ VAR”Zelyut’un doların yıl sonunda 41-42 TL’ye yaklaşması beklentisi, piyasalarda önemli bir tartışma konusu olarak öne çıkarken, uluslararası ve yerel ekonomik dinamiklerin bu beklentiyi nasıl etkileyeceği merak konusu olarak kalmaya devam ediyor.

Evren Devrim Zelyut: Dolar kurunda rüzgar tersine döndü 6
Şimşek yönetimi, yabancı sermaye girişini teşvik ederek doların Türk Lirası karşısındaki hızlı yükselişini önlemeye çalışabilir. Bu yaklaşım, kurun kademeli olarak 40 TL’ye yaklaşan bir seviyeye ulaşmasını sağlayabilir. Geçen hafta 1.4 milyar dolarlık iyi bir sermaye girişi oldu, bundan önce ise 500-600 milyon dolarlık çıkışlar yaşanmıştı.

Altın fiyatları ise küresel siyasi gerilimler ve ABD’de faiz indirim beklentileri gibi faktörlerden etkilenebilir. Fed Başkanı Powell’ın işgücü piyasasındaki soğuma ve bu durumun faiz indirimine yönlendirebileceği yönündeki açıklamaları, piyasaların dikkatini çekiyor.

ABD’de olası faiz indirimleri, 6 trilyon dolarlık para piyasasının alternatif yatırım araçlarına yönelmesine yol açabilir; bu durum da altın gibi varlıkların değer kazanmasına neden olabilir.

Evren Devrim Zelyut: Dolar kurunda rüzgar tersine döndü 9
Trump yönetiminin vergi politikaları ve genişleyici maliye politikalarının etkileri, hem Powell’ın faiz indirimleriyle hem de piyasaların genel performansıyla ilişkilendiriliyor. Bu faktörler altın ve hisse senetleri gibi varlıkların performansını doğrudan etkileyebilir.
Evren Devrim Zelyut: Dolar kurunda rüzgar tersine döndü 10
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.