Bu köyde davul çalmak yürek ister. Çalmaya kalkan taş kesiliyor – Kıbrıs Detay
DOLAR 34,1045 0.2%
EURO 38,0904 0.01%
ALTIN 2.835,510,23
BITCOIN 21431200,83%
Lefkoşa
°

05:17

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bu köyde davul çalmak yürek ister. Çalmaya kalkan taş kesiliyor

Bu köyde davul çalmak yürek ister. Çalmaya kalkan taş kesiliyor

ABONE OL
Haziran 22, 2024 17:28
Bu köyde davul çalmak yürek ister. Çalmaya kalkan taş kesiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da bir köyde yıllardır düğünlerde davul çalınmıyor, köye giren arabalar müzik sesini kısıyor. İşte esrarengiz sebep!

Kaynak: İHA

Bu köyde davul çalmak yürek ister. Çalmaya kalkan taş kesiliyor

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca Köyü, birçok efsaneye ev sahipliği yapıyor. Bu köyde asırlardır düğünlerde davul çalınmıyor. İşte sebepleri…

Köyde dolaşan rivayetler arasında en çok dikkat çekeni gelin alayının davul çalarak geçişi sırasında taş kesildiği anlatılan Gelin Kayası efsanesi. Bu kaya, uzaktan bakıldığında at üzerindeki bir gelini andırıyor.

aw231808-01.jpg

DÜĞÜN ALAYI TAŞ KESİLDİ

Efsaneye göre, çok eski zamanlarda köyde ibadet eden Oruç Gazi, gelin alayının davul ve zurna sesinden rahatsız oluyor. Yapılan uyarılara rağmen davul sesleri devam edince, düğün alayı taş kesiliyor. Bu efsane nedeniyle köyde düğünlerde davul çalınmıyor.

aw231808-02.jpg

“BÜYÜK BİR ZATTIR”

Taşlıca köyünden Ali İhsan Gökmen, Oruç Gazi’nin Alaaddin Keykubat döneminde 1200’lü yıllarda yaşadığını belirterek, “Oruç Gazi, burada tekkesini kurmuş ve talebeler yetiştirmiştir. Kendisi bizim çok saygı duyduğumuz, bayramlarda ve özel günlerde ziyaret ettiğimiz büyük bir zattır” dedi.

aw231808-04.jpg

“ORUÇ GAZİ’NİN BEDDUASI YOK”

Köyde uzun yıllardır davul çalınmadığını vurgulayan Taşlıca Köyü Muhtarı Birol Özdemir, “Oruç Gazi ibadet ederken, gelin alayı geçerken rahatsız olmuş ve Allah tarafından üç kez uyarılmış. Bu uyarılara uymayan gelin alayı taş kesilmiş. Oruç Gazi’nin bedduası yoktur, bu yanlış bir inanış” şeklinde konuştu.

aw231808-09.jpg

“MÜZİK SESİNİ KAPATIRIM”

Özdemir, köyde bu efsanenin bir kültür haline geldiğini ifade ederek, “Burada düğünlerde asla davul çalınmaz. Aracımla köye gelirken müzik sesini kapatırım. Türbeleri ziyaret ederken sessiz oluruz. Davul yerine sinsin oyunu gibi geleneksel eğlenceler yapılır. Davul çalmaya çalışanların başına musibetler geldiğine dair rivayetler var” dedi.

aw231808-06.jpg

“YAŞADIĞIMIZ BİR OLAY DUYUM DEĞİL”

Köy sakinlerinden Hikmet Gökmen, geçmişte davul çalmaya kalkışanların başına gelenleri anlatarak, “Davul çalmaya çalışan bir komşumuz felç oldu ve vefat etti. Bu bizim yaşadığımız bir olaydır, duyum değil” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.