İlk defa kişiye özel kanser aşısı uygulandı! Tümörü böyle yok edecek: ‘Çok umut verici’
Geçtiğimiz günlerde 55 yaşındaki bağırsak kanseri hastası, kendisine özel geliştirilmiş aşıyla tedaviye başladı. Tümör üzerindeki yok edici etkisi göz önüne alındığında kansere yönelik tedaviler için çığır açıcı olarak görülen kişiselleştirilmiş kanser aşılarıyla ilgili bilinmeyenleri, 2 Türk uzman detayları anlattı.
Milliyet Gazetesinden Fazilet Şenol yaptığı açıklamada, Her geçen gün kanser tedavisiyle ilgili olan çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor. Kişiselleştirilmiş ve birçok uzman tarafından 'ezber bozan' olarak nitelendirilen kanser aşıları da bunlardan biri. Aşılar, bağışıklık sistemini kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeye hazırlayacak ve hastalığın tekrarlama riskini azaltacak şekilde tasarlandı. 55 yaşındaki Elliot Pfebve, İngiltere'de bağırsak kanserine karşı kişiye özel aşıyla tedavi edilen ilk hasta oldu. Daha önce ameliyat olmuş ve kemoterapi görmüş olan Elliot, aşıyı İngiltere Birmingham'daki Queen Elizabeth Hastanesi'nde aldı.
Elliot'ın ilk tedavisinden sonra yapılan testler, kan dolaşımında hâlâ kanserli DNA parçaları bulunduğunu gösterdi. Bu nedenle, Kovid aşısındakiyle aynı mRNA teknolojisini kullanan, araştırma amaçlı bir aşı denemesine kaydoldu. Peki, kişiselleştirmiş kanser aşıları nasıl çalışıyor? Kanser tedavisinde nasıl bir fark yaratacak? Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. İlker Nihat Ökten ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Senem Maral'a sorduk.
'SAVUNMA VE TÜMÖR HÜCRESİNİ BİRLEŞTİRİYOR'
Hedefe yönelik tedavilerin çığır açmaya başladığını ve bunlardan birinin de immünoterapi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. İlker Nihat Ökten, "Bazı tümörler kanserle savaşan vücudun savunma hücrelerini kendisini yakalaması için bir maske, kalkan oluşturuyorlar. Bu maske sayesinde tümör hücrelerini savunma hücreleri yakalayamıyor, böylece bağışıklıktan bir kaçış oluyor. İmmünoterapi de bu bağışıklıktan kaçış mekanizmasını yok ederek tümör hücresiyle vücudun savunma hücresini birleştiriyor ve savunma hücresinin tümörü yok etmesini sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Günümüzde immünoterapilerin tek ve kombinasyon halinde kullanıldığına değinen Uzm. Dr. Ökten, tüm kanser türleri için farklı akıllı ilaçlar ve immünoterapiler olduğunu söyledi. Doç. Dr. Senem Maral konuyla ilgili, "Bağışıklık sisteminin bir görevi de vücutta oluşan anormal hücreleri tespit edip yok ederek, kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemektir. İmmünoterapi veya biyolojik tedaviler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerine karşı mücadele etmesini amaçlayan tedavi seçeneklerinden biri. Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin yanı sıra seçili kanser hastalarda tercih ediliyor" diye konuştu.