Dolar kurunda yer yerinden oynayacak. Rekora hazır olun

Dolar kurundaki iki aydır süren yatay hareketlilik, bugün yaşanan yüzde 1.41 seviyesindeki artışla bozuldu. Yatırımcılar, bayram sonrası dolar/TL paritesinin hangi seviyelerde olacağını merak ederken, bu soruya en somut yanıt Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nden geldi

Dolar kurunda yer yerinden oynayacak. Dolar kuruna ilişkin tahminler belli oldu. İşte tüm detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 4 yıl 4 aylık aradan sonra net döviz pozisyonunda artıya geçti. Dolar kurundaki iki aydır süren yatay hareketlilik, bugün yaşanan yüzde 1.41 seviyesindeki artışla bozuldu. Yatırımcılar, bayram sonrası dolar/TL paritesinin hangi seviyelerde olacağını merak ederken, bu soruya en somut yanıt Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nden geldi.
Merkez Bankası'nın 27 Haziran tarihli PPK toplantısına ilişkin tahminler ile ay sonu ve yıl sonunda beklenen dolar kuru seviyelerinin yer aldığı rapor, 50'si finansal sektör ve 18'i reel sektör olmak üzere toplam 68 katılımcıyla gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda hazırlandı.
Katılımcıların "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" sorusuna verdikleri yanıtların ortalaması, ay sonuna kadar dolar/TL paritesinde önemli bir değişiklik beklenmediğini gösteriyor.
Ortak tahmin, 30 Haziran 2024 itibarıyla dolar kurunun 32,6376 TL olacağı yönündeyken, asıl şaşırtıcı sonuç yıl sonu beklentilerinde görüldü. 31 Mart seçimlerinden sonra dolar kurunda yaşanan yatay hareketlilik, katılımcıların yıl sonu beklentilerinde önemli bir değişikliğe neden oldu.
Geçtiğimiz aylarda 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla dolar kurunun 40 liranın üzerinde olacağı beklenirken, bu beklenti önce 38,7 lira seviyelerine indi ve bu raporda ise 37,7463 TL olarak gerçekleşti.
Net döviz pozisyonunda yaşanan iyileşme ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tasfiye sürecinin yeniden canlanması gibi ekonomi yönetimini memnun eden adımlar, dolar kuruna ilişkin tahminlerde ciddi bir iyileşme sağladı.
Bayram sonrası piyasalarda sürpriz bir kur artışı yaşanmaması halinde, gelecek ayın raporlarıyla birlikte dolar/TL paritesindeki cari yıl sonu beklentisinin 35 TL seviyelerine çekilmesi muhtemel görünüyor.