Başsavcılık ‘Kıb-Tek’e ödetilen ihtiyaç fazlası 9 milyon Euro ile 26 adet santral yapılabilirdi’’ – Kıbrıs Detay
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18519640,80%
Lefkoşa
°

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Başsavcılık ‘Kıb-Tek’e ödetilen ihtiyaç fazlası 9 milyon Euro ile 26 adet santral yapılabilirdi’’
  • Kıbrıs Detay
  • Gündem
  • Başsavcılık ‘Kıb-Tek’e ödetilen ihtiyaç fazlası 9 milyon Euro ile 26 adet santral yapılabilirdi’’

Başsavcılık ‘Kıb-Tek’e ödetilen ihtiyaç fazlası 9 milyon Euro ile 26 adet santral yapılabilirdi’’

ABONE OL
Temmuz 19, 2023 21:43
Başsavcılık ‘Kıb-Tek’e ödetilen ihtiyaç fazlası 9 milyon Euro ile 26 adet santral yapılabilirdi’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KKTC koalisyon hükümetinin ihalesiz alım kararı sonrasında AKSA ile yapılması öngörülen alım garantili sözleşmeye El –Sen ile Kıb-Tek çalışanları tepki göstertti. İhalesiz alımın yaşatacağı sorunları dile getiren ve bu konuda Yüksek İdare Mahkemesine dava açma girişiminde bulunan El-Sen’in müracaatı yetkisizlik nedeni ile geri çevrilince bukez tepkiler daha da büyüyerek eylem ve grev noktasına taşındı.

GEÇMİŞTE VERİLEN TAHAHHÜTLER YERİNE GETİRİLMEDİ

El Sen Başsavcılığın geçmişte konu ile ilgili verdiği görüşü de dikkate alarak AKSA’nın yapma taahhüdünde bulunduğu şeyleri yapmaması nedeniyle sıkıntı yaşanacağını bildiğinden konunun hükümet tarafından yeniden değerlendirilerek düzeltilmesini gerektiğini belirtti.

ERDOĞAN GELİYOR HÜKÜMET ŞİMDİLİK BEKLEMEDE

El Sen’in önerilerini dikkate almayan 3’lü koalisyon hükümeti ise KKTC’ye kablo ile elektrik getirileceğini, bu noktada bilgi alış verişi adı altında Kıb-Tek yönetim kurulunun özelleştirilme konusunda karar alması telkininde bulundu. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye gelecek olması nedeniyle konu şimdilik askıya alındı.

KIB-TEK ANLAŞMADAN ZARARLI ÇIKTI

AKSA ve Kıb-Tek arasında yapılan sözleşmelere atıfta bulunan Başsavcılık sözleşme ile ilgili rapor hazırlamıştı. Hazırlanan raporun sonuç bölümünde sözleşmede AKSA Tarafından verilen taahhütlerin yerine getirilmediği ve sonuç itibarı ile yapılan anlaşmadan Kıb-Tek’in zararlı çıktığını, yapılması gereken yatırımların da yapılmaması nedeniyle güç kaybına uğradığı belirtiliyor

SÖZLEŞMENİN ÖZÜNE PROTOKOLLERLE MÜDAHALE EDİLDİ

Başsavcılık raporunda,  Sözleşmenin özüne protokollerle müdahale edilerek enerji alım garantisine karşılık Kurum’a devredilecek yatırım dengesinin yapısal değişikliğe uğratılarak bozulduğunu belirtti. Ancak  Aksa Enerji Üretim AŞ’nin eksik yatırım bedeli olan 2,142,000 USD’ı kira bedelinden düşmediğini ve bu miktar kadar Kurum’a yatırım yapılmadığına vurgu yaptı.  

KIB-TEK ZARARA UĞRATILDI

Başsavcılık,  Bakanlar Kurulu kararı ile İhaleye çıkılmadan Kalecik-II Sözleşmesi’nin imzalandığını ancak enerji alım garantisinin ünitelere göre değil Kıb-Tek’in enerji talebine göre belirlenmesi gerekirken bunun yapılmadığını belirtti. Ve Yapılan enerji alım garantisi antlaşmaları sonrasında 1,085,663,651 USD’lık mali külfete sebep olacağına vurgu yaptı. Savcılık, sadece kira bedeli ödenmesi halinde dahi, 2010-2024 döneminde Aksa Enerji Üretim AŞ’ye ihtiyaç fazlası 302.729.644.-USD ödeme yapılacağı, bugün itibariyle de söz konusu tutarın 232.576.120.-EURO denk geldiği ve bu durumda da yaklaşık 9 milyon Euro’ya mal olan santrallerden 26 adet alınabileceği belirtildi.

YATIRIM YERİNE ALIM GARANTİLİ SÖZLEŞME

Alım garantili döviz üzerinden yapılan sözleşmelerin Kıb-Tek’i güç bakımından sıfırladığı ve mali açıdan da zorladığı öne sürülüyor. Ayrıca mali açıdan da yıpratıldığı bilinmesine karşın, santrallerin güçlendirilmesi için yatırım yapılacağına alım garantili sözleşme imzalatılmaya çalışılmasına kimse anlam veremiyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.