Hamitköy’de bir ağılda çiçek hastalığına rastlandı

13/06/2023 tarihinde Veteriner Dairesi’ne gelen ihbar üzerine, Hamitköy’de hayvancılık yapmakta olan bir şahsa ait hayvanlardan alınan kan numunelerinin test edilmesi sonucunda Çiçek Hastalığı’na rastlanmıştır. Bugün ilgili işletmede bulunan ve hastalık semptomu gösteren 6  (altı) adet küçükbaş hayvan itlaf edilmiş ve işletmesinde bulunan semptom göstermeyen 110 (yüz on) adet küçükbaş hayvanın Çiçek Hastalığına karşı koruyucu aşılaması yapılmıştır. Çiçek Hastalığına karşı koruyucu aşılaması yapılmıştır.

Hayvan Sağlığı Yasası tahtında Hamiköy’e tedbir amaçlı 2 aylık süre için karantina tedbirleri alınmış olup, küçükbaş ve büyükbaş hayvan hareketleri geçici olarak durdurulmuştur. Bölgeden kesim maksadı ile çıkış yapacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların, en yakındaki KamKam Mezbahası’na sadece Cuma günü kesim gerçekleşecek şekilde sevki gerçekleştirilebilecektir.

Yapılan araştırma sonucu bölgede tespit edilen hastalığın, Gazimağusa’da uygulanan karantina kurallarını ihlal eden üretici ve canlı hayvan alım-satımı yapan bir kişi tarafından bulaşmış olduğu tespit edildi.

Karantina tedbirlerine ve hayvan nakil işlemi kurallarına uymayan kişilere idari para cezası uygulanmış olup, ileri tahkikat amaçlı polise gerekli şikayet yapılmıştır. Karantina ve hastalıkla mücadele tedbirleri kapsamında hemen bugün Hamitköy’de kayıtlı bulunan tüm küçükbaş hayvanların koruyucu olarak aşılanmasına başlanmıştır. Koruyucu aşı uygulanan hayvanların et ve sütlerinin tüketilmesi insan sağlığı açısından risk oluşturmayıp, halkımızın hayvansal gıda ürünlerini tüketmekte her hangi bir tedirginlik yaşamasına gerek yoktur.